За блата:
3 яйца
130 гр. захар
70 гр. брашно
2 с.л. какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
30 гр. масло
3 супени лъжици ром, смесен с вода, за напояване на блата
За шоколадовия мус:
3 жълтъка
60 гр. захар
150 гр. прясно мляко
400 мл течна сметана
350 гр. млечен шоколад
За карамеления сос:
1 чаша захар
20 гр масло
150 мл течна сметана
100 гр. ядки
100 гр. сушени плодове
За украса:
50 гр. филирани бадеми
2-3 с.л. какао
13 цели лешника
1 чаша захар
От плодовете в рецептата са използвани сушени кайсии, киви, червена боровинка, смокини, стафиди, а от ядките: орехи, лешници, фъстъци
Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. С миксер разбийте белтъците, като добавяте половината от захарта лъжица по лъжица, докато станат на твърд сняг. Разбийте на гъст крем жълтъците с другата половина от захарта. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера и постепенно ги добавете в разбитите жълтъци, като много внимателно разбърквате и редувате лъжица от брашното и лъжица от белтъците. Сместа трябва да остане въздушна. След като се получи хомогенна смес, добавете разтопеното масло и отново разбъркайте. Изпечете от тестото блат в тавичка с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Фурната трябва да е предварително загрята на 180 градуса. За блата са необходими около 20-25 минути. Оставете изпечения блат да се охлади.
Суровите ядки нарежете и сложете да се запекат на сух тиган при непрекъснато разбъркване. Смесете захарта с маслото и оставете да се разтопи и карамелизира за 2-3 минути. Свалете от огъня и добавете малко от врялата сметана (трябва да е вряла, но не кипнала, за да не се образуват бучки и да не пръска). Разбъркайте и върнете на огъня, след което добавете останалата част от сметаната. Когато карамелът се сгъсти, добавете ядките и нарязаните сушени плодове.
Изпечения блат поставете на подходяща чиния и го напоете равномерно с рома, разтворен в малко вода. Поставете около блата обръч, а от вътрешната страна, между обръча и блата може да сложите хартия за печене. Върху блата намажете карамеления крем, като хубаво го разнесете навсякъде. Оставете тортата да стегне.
За шоколадовия мус разбийте на гъст крем жълтъците и захарта. Добавете прясното мляко и 100 мл от течната сметана. На слаб огън в съд, който не залепва, сварете крем от посочените съставки. Дръпнете готовия крем настрана, щом започне да залепва по лъжицата, и да оставя плътни следи при разбъркване. Прехвърлете крема в стъклен съд и в него добавете натрошения шоколад. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи. Оставете добре да се охлади. Накрая разбийте течната сметана и внимателно я добавете в шоколадовия крем. Намажете шоколадовия мус върху тортата. Оставете да престои най-малко 5-6 часа, така че е добре тортата да се приготви от предната вечер.
Освободете готовата торта от обръча, внимателно извадите хартията за печене. Облепете отстрани с бадемовите люспи. Поръсете с какао.
За украсата: карамелизирайте захарта в съд на огъня. Набодете с клечки лешниците и ги потопете в карамела. извадете и оставете да се проточат тънки нишки (отрежете с ножица, ако станат прекалено дълги). Забодете клечиците в ябълка, предварително поставена в чаша, докато изсъхне карамелът.
Забележка: мерителната чаша в рецептата е от 150 мл. Украсата пригответе непрекъснато преди поднасянето на тортата, за да не се овлажнят ядките.