Знаменитата италианска торта Тирамису е изключително вкусна. За това говори и нейното име, което може да се преведе като „Вземи ме в небесата“.
Основният продукт на тази италианска торта е мекият кашкавал маскарпоне. По вкус маскарпонето прилича на прясна извара.
Съгласно рецептата от книгата „Кухнята на Италия“ в меката кашкавалена маса трябва да се прибавят много добре разбити жълтъци със захар. Разбърква се, добавя се коняк и отново се разбърква. Разбийте белтъците и ги прибавете към вече приготвената смес. Кремът за тортата ви вече е готов.
След това разрежете (най-добре с конец) един блат на две половини, или ако искате бисквити (за бисквитена торта), поставете в кръгла или правоъгълна форма, напоете първия слой със силно кафе. Покрийте със слой крем и отгоре поръсете с какао на прах. Повторете тази процедура още веднъж – блат, кафе, крем, какао – какаото трябва напълно да покрива всеки слой тирамису. Горната част може да покриете с твърдо разбити белтъци, вълнообразно, или със заострени връхчета. След това посипете тази многоетажна композиция с пудра захар и поставете в хладилника поне за три часа.
За торта тирамису среден размер са необходими: 400 г кашкавал маскарпоне (или прясна домашна извара, от която току-що е изцедена суроватката), 200 г захар, 4 яйца, 150 г блат или бисквити, 4 малки чашки силно черно кафе, тип еспресо, 2 чашки коняк, 50 г какао на прах и малко пудра захар.
Както виждате, независимо от италианската рецепта , екзотични съставки няма. Всички необходими продукти могат да се намерят.