Много шоколад, много нежност! Тази шоколадова торта просто се топи в устата и е копринено нежна на консистенция. При това съвсем не е трудно да си доставите шоколадовото удоволствие сами - само трябва да следвате лесната рецепта! Ето всичко необходимо за торта Трюфелът на Ева - райско изкушение за шокоманиаци:
Торта Трюфелът на Ева
Продукти:
225 гр.
460 гр. шоколад 55-70% какао
9 яйца
100 гр. захар
1/4 ч.л. лимонена киселина
какао на прах - за украса
форма с диаметър 23 cm
Приготвяне:
Разтопете маслото и шоколада на слаб огън при непрекъснато разбъркване.
Отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте добре жълтъците със захар до твърда, светла пяна за 5 минути, точното време е важно.
Смесете внимателно разбитите жълтъци с охладената шоколадова смес.
Разбийте белтъците отделно с лимонена киселина, докато образуват меки връхчета.
Това е важно, тъй като белтъците с жилави върхове няма да влязат гладко в жълтъчната смес.
Внимателно добавете лъжица по лъжица разбитите белтъци в шоколадовата част на тестото, като бъркате с шпатула отдолу нагоре. Не използвайте миксер!
Намажете стените и дъното на формата с масло и поръсете с брашно.
Изсипете тестото във форма, изравнете.
Ако съдът за печене не е с подвижно дъно, тогава трябва да го поставите отвътре фолио или хартия за печене, за да улесните отстраняването на тортата.
Печете във фурна, загрята до 150 ° C само за 35 минути, максимум 40.
Ако държите тортата по-дълго, тестото ще се препече и ще се превърне в обикновен блат.
След посоченото време трюфелът ще "потреперва" при разклащане, особено в средата, но трябва да е така. Когато трюфелът пренощува в хладилника, той ще стане плътен.
Охладете тортата напълно във формата и чак тогава пъхнете за една нощ в хладилник.
Най-добре нарежете студената торта с горещ нож, за да се оформят хубаво парчетата.
Съхранявайте в хладилник.
Приятен апетит!