За невероятния шоколадов блат:
4 яйца
200 гр. захар
70 гр. масло
70 гр. шоколад
60 мл прясно мляко
60 мл вряла вода
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
200 гр. брашно
40 гр. горчиво какао
2 чаени лъжички бакпулвер и щипка сода + сол
За напояване на блата:
150 мл прясно мляко
около 150 мл Пиня колада или друг подобен ликьор
За ягодовия крем:
700 мл пюре от ягоди
70 гр. царевично нишесте
100 гр. захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
70 гр. масло
За кокосовия крем:
500 мл кокосово мляко
100 мл Пиня колада
4 жълтъка
90 гр. царевично нишесте
100 гр. захар
1 пакетче пудинг Dr.Oetker Paradies creme без варене + 100 мл прясно мляко
Първо пригответе крема: Смесете царевичното нишесте със захарта в Пина коладата, добавете разбитите на крем жълтъци. Загрейте кокосовото мляко (от 1 литър вода и 250 гр. кокос ще получите 900 мл хубаво и гъсто кокосово мляко) и сварете на гъст крем. Прехвърлете крема в купа, за да се охлади, като покриете повърхността му с прозрачно фолио.
Докато кремът се охлажда, пригответе блата: смесете жълтъците и захарта, и разбийте на пяна. Смесете разтопеното масло с шоколада, добавете млякото и врящата вода. Разбъркайте в сместа останалите съставки и разбитите на сняг белтъци. Покрийте формата за торта (24 сантиметра диаметър) с хартия за печене и изсипете вътре сместа. Печете на 175 градуса до готовност (пробвайте с клечка за зъби). Охладения блат разрежете на 3 равни кори.
На слаб огън загрейте ягодовото пюре (в малко от него разбъркайте царевичното нишесте със захарта и ванилията), сварете на гъст крем и го смесете с маслото. Разбъркайте до хомогенна смес.
Сложете най-долния блат във формата, отстрани сложете пръстена. Напоете блата със смес от мляко и ликьор, и отгоре намажете от горещия ягодов крем. Сложете в хладилника за кратко, за да се втвърди. Покрийте с кокосово-ваниловия крем, към който сте прибавили сметаната, разбита със 100 мл мляко. Покрийте с другия блат и следвайте същия ред на кремовете и последния блат. Завършете с кокосовия крем.
Украсете тортата според фантазията си. Например:
Разтопете на слаб огън 100 гр. шоколад + 4 супени лъжици олио, докато сместа се сгъсти. Дръпнете от огъня и залейте тортата. Намажете добре отгоре и отстрани с шпатула. Поръсете с шоколадови стърготини, а може и с пресни ягоди и кокос.
Забележка:
Тортата е деликатна, сочна, кремообразна - добре охладена напомня на сладоледена мелба. Не се страхувайте от по-голямото количество ликьор в тортата, защото съдържанието на алкохол в него е минимална! Усеща се единствено фантастичният му аромат.