4 яйца
1 литър прясно мляко
8 с. л. захар
8 с. л. брашно
2 яйца
2 ванилии
1 пакетче амонячна сода
1 ч. л. сода бикарбонат
3 ч. ч. брашно
5 с. л. олио
1 ч. ч. кисело мляко
2 ч. ч. захар
1 ванилия
Яйцата и захарта се разбират, после се прибавя млякото, содата, ванилията, олиото и брашното.
Дели се на четири равни части, към двете от тях се прибавя какао за оцветяване. Пекат се на 200 градуса.
Кремът се приготвя, като млякото се сварява с постепенно се прибавя захарта. Отделно се разбиват яйцата, брашното и ванилиите, като се прибавя малко от млякото. Прибавя се млякото към яйцата при непрекъснато бъркане.
След това се слага отново да ври при, като се бърка непрестанно, докато се сгъсти.
Така приготвените блатове се режат - всеки на концентрични кръгове (ленти). За да се получи шахматен ефект, от кафявите блатове се изваждат изрязаните концентрични кръгове през един, като празнините се запълват с кръгове от белите блатове. Същото се повтаря и за белите блатове.
Тортата се реди по следния начин: На дъното се поставя един от шахматните блатове, покрива се с поизстиналия крем, върху него се реди следващият блат, като се внимава неговите шарки да са негативни на блата под него. Повтаря се процедурата и с 4-те блата.
Готовата торта се покрива с останалия крем (ако има такъв) или се украсява според фантазията.