За тестото:
6 яйца
90 гр захар
6 с.л. вряла вода
на върха на ножа сол
120 гр брашно
1 с.л. какао
1 бакпулвер
За напояване:
10 с.л. шоколадово мляко
За крема:
1 литър сладка сметана
2 ванилии
3 с.л. захар
3 с.л. мед
1 пакетче желатин на прах
За шоколадовия слой:
100 гр шоколад
50 гр масло/маргарин
1 с.л. олио
50 мл вода
За глазурата:
100 гр шоколад
50 гр масло
1 с.л. какао
Загрейте фурната на 180С. Облепете дъното на тортена форма (24см) с хартия за печене.
За тестото:
Белтъците се отделят от жълтъците. Брашното, какаото и бакпулверът се смесват и се пресяват. Белтъците се разбиват с малко сол на твърд сняг. Отделно се смесват жълтъците, захарта и врялата вода. След това към тази смес се прибавя брашното и белтъчният сняг. Полученото тесто се прехвърля във формата и се пече 35 минути. Блатът се изважда от фурната, оставя се да се охлади, след което се разрязва на две. Горната част се отделя на страна, а долната остава във формата. Залива се с 5 с.л. шоколадово мляко и се намазва с половината крем.
За крема:
Желатинът се залива с 5 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. Междувременно сладката сметана се разбива с миксер заедно с ванилиите и медът. Желатинът се разтопява на водна баня, след което се добавя към белия крем при постоянно бъркане.
Шоколадов слой:
Шоколадът се натрожава, добавят се маслото и какаото и всичко се загрява в огнеупорен съд до разтопяване (без да завира!). Оставя се да се охлади. След това цялата шоколадова смес се разлива върху крема във формата и се оставя 10 минути да изстине. Отгоре се намазва останалият крем, а върху него се поставя горният блат, който се напоява с 5 лъжици шоколадово мляко.
За глазурата:
Всички съставки се загряват на котлона и с получената шоколадова глазура се залива тортата. Оставя се една нощ в хладилника.
Преди да се разреже тортата, ножът се потопява във вряла вода.