Сладолед със супер богат вкус, който няма да остави безразлични дори и тези, които не харесват сладолед ...
Приготвяне:
Запечете лешниците в предварително загрята фурна за около 5 минути. Внимавайте да не се препекат. Докато са все още топли, обелете люспите ето така: поставете ги в кухненска кърпа и ги претрийте с ръце. Смелете ги в блендер, но не много ситно.
Хубаво разбийте жълтъците със захарта.
В купа на котлона загрейте млякото почти до кипене, след това сложете съда настрана и бързо объркайте вътре сместа с разбитите жълтъци и захар. За да не се пресекат жълтъците, добавете топлото мляко малко по малко при постоянно биене с миксер.
В съд с двойно дъно или в купа на водна баня варете крема с леко разбъркване с дървена лъжица, докато се сгъсти.
Накрая добавете вътре запечените и смлени лешници.
Сложете крема да се охлади в хладилник или прехвърлете купата в по-голяма купа, която е потопена в друг съд с лед.
Добавете ликьор от лешници или екстракт от ванилия, след което добавете и предварително разбитата сметана, и бавно разбъркайте. Накрая добавете и настърганата кора и сока от лимон.
Сложете сместа в машина за сладолед. Но ако нямате такава машина, то изсипете сместа в дълбока пластмасова купа и я поставете във фризера и на всеки 30 минути разбъркайте сместа (4-5 пъти), за да не се образуват кристалчета.
Количество захар в рецептата може да се промени в зависимост от това колко искате да бъде сладък сладоледът.