То е сочно и в същото време, подходящо за десерти и салати, утолява глада и се счита за хранителен продукт. Всички тези думи са за зеленото красиво авокадо. През последното десетилетие, този прекрасен плод уверено побеждава рафтовете на местните магазини, така че е време да го опознаем по-добре.
Авокадото има витамини и минерали , както и полезни киселини. В допълнение, изключително полезното авокадо съдържа растителни мазнини, помага на тялото и метаболизма с алфа-каротин, който е повече от други храни, като например морковите. Но това не е единствената причина авокадото да консумирате авокадо толкова често, колкото е възможно.
Полезните свойства на авокадото
- То намалява нивото на вредния холестерол в кръвта и увеличава броя на така наречения добър.
- Отлични наситени мастни киселини, като по този начин насърчава загуба на тегло .
- Калият в състава на авокадото нормализира дейността на сърдечно-съдовата система и предотвратява развитието на хипертония.
- То поддържа нивото на кръвната захар и намаляване на риска от развитие на диабет.
- Авокадото намалява възпалението , притъпява болката с артрит и артроза.
- Зеаксантин и лутеин - два мощни антиоксиданти , които се намират в авокадото, официално признати като вещества, способни да се предотвратят слепота и подобряват зрението.
- Авокадото съдържа фолиева киселина , необходима за нормалното развитие на плода при бременни жени.
- Чудото плодове е в състояние да се отървете от депресия и подобрява настроението.
- Авокадото също укрепва костите и се натрупва в процеса на храносмилането .
Често в супермаркетите предлагат неузряло авокадо, с което рискувате да развалите първото впечатление от плода. Преди закупуване, уверете се, че имате в ръцете си зрели плодове: То трябва да е меко, кожата е тъмна.