Традиционен зелник с домашни кори

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Традиционен зелник с домашни кори
Традиционен зелник с домашни кори
admin
Добавена от: admin
44878
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
5 ч.ч. (1 кг) брашно
1 ч.л. (5 г) сол
1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода
За плънката:
1 кг кисело зеле
2-3 бр. яйца
3/4 ч.ч. (150 г) мас

От брашното, водата и солта се замесва тесто, по-твърдо от обикновено банично тесто. От него се разточват 2 по-големи кори и 18 по-малки. В двете по-големи кори се загъват по 9 от по-малките кори, намазани с размекнатата мас и поставени една върху друга. Получените по този начин питки се разточват на кори с диаметър по-голям от този на тавата, в която ще се пече зелникът. В тавата, обилно намазана с мас, се слага една кора, но така, че краищата й да висят вън от тавата. Върху нея се разстила предварително приготвената плънка. Отгоре се слага втората кора, но тя се нагъва, за да се събере в тавата. След това краищата на първата кора се обръщат върху втората кора и се навиват на руло покрай ръба на тавата. При навиването ръцете се топят в мас, за да не залепне рулото върху кората и да стане по-сипкаво. Зелникът се полива с останалото количество мас и се пече в умерена фурна. Плънката се приготвя по следния начин: нарязаното на ситно зеле се задушава до омекване в маста, след което се охлажда и се разбърква с прибавените към него яйца.

Ако се притеснявате да точите корите сами, може да използвате и готови такива, като приготвите баницата по традиционния за вита баница начин, като предвидите достатъчно количество кори (плънката е доста като за един пакет от 400 грама).

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft