7гр суха мая
1 чл захар
125 мл топла вода
525 гр брашно
2 ч.л. захар (допълнтелно)
60 мл кисело мляко
60 мл топла вода (допълнтелно)
½ чл смлян кимион
1 яйце
60 гр масло, разтопено
2 ч.л. сол
125 мл кисело мляко (за намазване)
2 сл маково семе
В купичка смесете 150 гр от брашното, водата, маята и 1ч.л. захар. Разбъркайте, докато се разтворят всички бучки, покрийте и оставете на топло за 15-тина минути, или докато се образуват мехури.
Междувременно пресейте останалото брашно в голяма купа, добавете още захар и направете кладенче. Изсипете маята в средата, след това добавете киселото мляко, допълнителната вода, кимиона, яйцето, маслото и солта. Месете докато се получи еластично тесто, после прехвърлете върху набрашнена повърхност и месете още няколко минути. Може да омесите тестото и в кухненски робот. Сложете тестото обратно в купата, набрашнете обилно и оставете да втаса за 45 мин. на топло.
Когато удвои размера си, го обърнете на набрашнена повърхност отново и месете за около минута. Разделете го на 8-9 равни части. Оставете да починат за 5 мин. Тази повторна почивка е много важна, за да стане хлябът пухкав.
Намаслете голяма тава или я покрийте с хартия за печене. Разточете или разтеглете топките на плоски питки - 15 см в диаметър. Намажете с останалото кисело мляко и поръсете с маково семе.
Питките трябва да си починат пак, за около 10 мин. Не загрявайте фурната предварително, а я включете, когато пъхнете наана да се пече и удължете времето за печене с 10 мин. Наанът обикновено се пече 15 мин, т.е. общото време увеличете на 25 минути, като проверявате към края на печенето да не загорят питките.