Брашното се пресява в дълбока купа и се оставя на топло (върху печката или радиатора).
Маята се размива в малко хладко мляко и към сместа се добавят 1 супена лъжица захар, щипка брашно и всичко се разбърква добре. Маята се оставя да шупне на топло.
Яйцата се разбиват с миксер на гъст крем. Към тях се прибавят прясното мляко, разтопеното масло, ванилията, захарта и брендито. Всичко се разбива много добре до хомогенна пухкава смес.
В затопленото брашно се прави кладенче и в него последователно се добавят шупналата мая и яйчената смес, като постоянно се добавя част от брашното и се бърка. От сместа се омесва меко и еластично тесто (трябва да започне да се отделя от стените на съда). Тестото се прехвърля в чиста купа, поръсва се с малко брашно u се оставя да втасва на топло, покрито с кърпа.
Щом тестото удвои обема си, се премесва още веднъж и към него се добавя настърганата лимонена кора. По желание на този етап може да се добавят и стафиди, предварително оваляни в брашно, за да не потъват в тестото.
От тестото се оформят козунаци в желаната форма - плетени или в кръгла форма. Прехвърлят се в намазнени и набрашнени тави/форми, като се оставя достатъчно място, за да може тестото да втаса още веднъж преди печенето.
Повторно втасалите козунаци се мажат с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се в умерена фурна, между 180 и 200 градуса, докато хванат приятна златиста коричка. Оставят се да изстинат леко във формата, преди да се извадят.
Полезен съвет:
Всички продукти за козунака е добре да са леко затоплени (но не горещи), а помещението, в което ще се меси, също трябва да е затоплено. Така козунакът ще стане на конци.