за тестото:
125 г масло
1.5 ч.ч. брашно
5 яйца
щипка сол
щипка пудра захар
за плънката:
6 с.л. захар
1/4 ч.ч. стафиди
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1/2 ч.л. канела
4 средно големи ябълки - обелени, почистени и разрязани на парчета
1 с.л. кайсиево сладко
1/2 ч.ч. запечени орехови ядки
Загрейте фурната на 200 градуса.
През това време пригответе тестото: загрейте водата, заедно със солта и захарта до кипване. Щом заври, прибавете маслото и оставете да се разтопи. Щом маслото се втечни, изсипете наведнъж цялото количество брашно във водата и започнете да бъркате интензивно с дървена лъжица. Намалете котлона на най-ниската степен и продължете с бъркането, докато се оформи тестена топка, която се отделя от стените на тенджерката. Дръпнете от огъня и бъркайте до охлаждане на тестото. Добавете едно по едно яйцата, като разбърквате добре след всяко, така че сместа да стане лъскава и гладка.
За плънката: сложете захарта, стафидите, лимоновата кора, канелата и парченцата ябълка в тенджерка. Захлупете съда и варете сместа на слаб огън, като разбърквате периодично, за около 20-тина минути (докато ябълките омекнат).
Отхлупете тенджерката и добавете към плънката сладкото, след което разбъркайте и доварете още 3-4 минути. Оставете плънката да изстине (може и в хладилник). Разделете тестото на няколко части и разточете всяка на тънък правоъгълник с размери приблизително 22 х 44 см. В центъра на правоъгълника разпределете част от плънката. Покрийте с ореховите ядки и завийте краищата на тестото над плънката, така че да я покрият плътно. Притиснете шева, за да не се разтвори. Поставете щрудела в загрятата фурна с шева надолу и запечете за 15 минути на силна фурна, след което я намалете и печете още 25 мин, докато хване златисто-кафява коричка.
Поднесете щрудела охладен и по желание поръсен с пудра захар.