4-5 картофа
около 300 гр. ситно нарязан бекон
1 глава лук
3-4 стръка пресен лук
1/4 глава прясно зеле
сол и черен пипер на вкус
2 супени лъжици заквасена сметана
1 супена лъжица масло
Сварете картофите с обелките, обелете ги и ги намачкайте грубо, за да останат парченца. Добавете сметаната и размекнатото масло и хубаво разбъркайте.
Запържете бекона в малко масло. Извадете от тигана и в същата мазнина запържете лука (стария и пресния). В сместа добавете ситно нарязаната зелка и запържете около 5 минути, за да омекне леко. Овкусете със сол и черен пипер.
Сега смесете трите смеси - зелето, бекона и картофите, и ги изсипете в тавичка за печене.
Пъхнете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час, за да се запече леко ястието и да получи красива червеникава коричка