Традицията повелява да има богата празнична питка на Прошка

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Традицията повелява да има богата празнична питка на Прошка
Традицията повелява да има богата празнична питка на Прошка
1978
Традицията повелява да има богата празнична питка на Прошка
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти – сирене, мляко, масло, но без месо. Поднася се баница със сирене, бяла халва с ядки също и варено жито.

Още нещо, което е позволено, е рибата.

След празничната вечеря, се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, особено децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста, без да използва ръцете си. Вярва се, че който успее да го улови, ще се радва на здраве цялата година. По-младите обикалят по-стари роднини и близки, искат прошка и целуват ръка на домакините.

 

Богата празнична питка

Необходими продукти:

За тестото

брашно - 800 г + допълнително за омесване

яйца - 2 бр.

жълтъци - 1 бр.

прясно мляко - 300 мл.

сол - 1 с.л.

захар - 1 ч.л.

мая за хляб - 1/2 кубче прясна

За плънката

овче сирене - 450 г

масло - 125 г разтопено

За глазурата

жълтъци - 1 бр.

прясно мляко - 1 с.л.

олио - 1 ч.л.

сусам - за поръсване

Начин на приготвяне: Ббрашното се пресява, след което се добавят солта и разбитите яйца. В купичка смесвате маята, затопленото прясно мляко и захарта. Прибавяте към сухите съставки. 

Тестото изсипвате върху набрашнена повърхност (добавя се още брашно, ако е необходимо) и се меси докато стане гладко и еластично. 

Поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Разделя на 7 топки. 

Всяка топка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Правите възелче от тестото. 

Оставяте малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 минути на топло място, покрита с кърпа. 

През това време фурната се загрява на 180°C. Глазирате с разбития жълтък, олио и прясно мляко и поръсвате със семената. 

След като се извади от фурната се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 минути да „почине“, преди да се разчупи.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft