Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти – сирене, мляко, масло, но без месо. Поднася се баница със сирене, бяла халва с ядки също и варено жито.
След празничната вечеря, се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, особено децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста, без да използва ръцете си. Вярва се, че който успее да го улови, ще се радва на здраве цялата година. По-младите обикалят по-стари роднини и близки, искат прошка и целуват ръка на домакините.
Богата празнична питка
Необходими продукти:
За тестото
брашно - 800 г + допълнително за омесване
яйца - 2 бр.
жълтъци - 1 бр.
прясно мляко - 300 мл.
сол - 1 с.л.
захар - 1 ч.л.
мая за хляб - 1/2 кубче прясна
За плънката
овче сирене - 450 г
масло - 125 г разтопено
За глазурата
жълтъци - 1 бр.
прясно мляко - 1 с.л.
олио - 1 ч.л.
сусам - за поръсване
Начин на приготвяне: Ббрашното се пресява, след което се добавят солта и разбитите яйца. В купичка смесвате маята, затопленото прясно мляко и захарта. Прибавяте към сухите съставки.
Тестото изсипвате върху набрашнена повърхност (добавя се още брашно, ако е необходимо) и се меси докато стане гладко и еластично.
Поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Разделя на 7 топки.
Всяка топка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Правите възелче от тестото.
Оставяте малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 минути на топло място, покрита с кърпа.
През това време фурната се загрява на 180°C. Глазирате с разбития жълтък, олио и прясно мляко и поръсвате със семената.
След като се извади от фурната се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 минути да „почине“, преди да се разчупи.