бишкоти - около 10 броя
ликьор - 2 с.л. Гранд Марнер или др.
боровинки - 227 г пресни (около 2 чаши, или друг горски плод по желание)
сметана - 1 чаша (240 мл) сладкарска
захар - 2-3 с.л. (25-35 г)
сирене - 2/3 ч.ч. (160 мл) Маскарпоне (или безсолна извара)
ванилия - 1 ч.л. екстракт
бисквитки - 4 броя джинджифилови, смачкани
1 чаша (240 мл) сос боровинка
боровинки - 250-300 г пресни, за соса
захар - 150 г
нишесте - 1/2 ч.л. царевично
канела - 2 щипки
сол - 1/8 ч.л.
ванилия - 1 ч.л.
лимони - кората и сока на 1 лимон
За да приготвите боровинковия сос, разбъркайте заедно до хомогенност 150 г захар, царевичното нишесте, канелата, 1/8 ч.л. сол и 160 мл вода в тенджерка. Щом кипне добавете 300 г боровинки и бъркайте соса, докато се сгъсти. Накрая прибавете ванилия, лимонов сок и настъргана лимонова кора. Оставете боровинковия сос да се охлади.
В голяма купа разбийте сметаната заедно с маскарпонето, 3 с.л. захар и ванилията, докато не започне да образува връхчета. Вземете 4 десертни чашки или купички и на дъното на всяка поставете по една джинджифилова бисквита, а отстрани наредете по 3 бишкоти.
Поръсете ги с ликьор и сипете по 2-3 с.л. боровинков сос. Отгоре наредете няколко пресни боровинки и сложете нов пласт от сметаната. Ако има още място в купичките ви, може да повторите слоевете. Оставете десерта поне за 4 часа в хладилник, за да се смесят ароматите.