Празникът Голяма Богородица обединява както католиците , така и православни християни .
На този ден се почита Богородица – покровителка на майчинството и семейният огън.
По стар обичай се правят курбани за здраве и плодородие , и против болести и нещастия.
Празникът е наричан още Успение Богородично , тъй като на днешният ден в Йерусалим умира Христовата майка.
На този ден се приготвя специална трапеза, която включва задължително осветен хляб .
Традиционно сред ястията трябва да са варено жито, пилешка каша, тиква и царевица.
От плодовете е нужно да присъстват динята и гроздето.
Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал и пари.
Ако правите курбан, той трябва да е агне. Идеята му е хората да бъдат омилостивени и да живеят в мир и разбирателство.
Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е плодородна.
От 15 август до 8 септември (Малка Богородица – чества рождението на Христовата майка) се забранява на жените да шият, плетат или тъкат, за да е здраво цялото семейство.
На Успение Богородично се мели житото от новата реколта.
Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници и на много места се чества като патронен празник.