300 мл. хладка вода,
2 супени лъжици с връх кисело мляко (равняват се на 100 мл. в мерителната чаша),
7 гр. суха мая,
1/2 чаена лъжичка захар,
3 супени лъжици олио,
1 чаена лъжичка с връх сол,
1 белтък (жълтъка се оставя за намазване на лучника),
около 600-650 гр. брашно.
За плънката:
около 500-600 гр. почистен лук, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 чаена чаша орехи, 1 супена лъжица сладък червен пипер, 1 чаена лъжичка стрита суха чубрица, 30 мл. олио (може и 50 мл. да сложите ако обичате по мазничка питка).
В купа смесете киселото мляко с топличката вода, захарта, белтъка и олиото. Разбъркайте да се смесят продуктите и прибавете 1 чаена чаша от посоченото количество брашно което предварително сте разбъркали със сухата мая. Отново разбъркайте до еднородност с лъжица сместа и добавете солта. Започнете да добавяте от брашното като продължавате да бъркате.
Когато тестото се сгъсти и започне да се отделя от купата, поръсете на плота останалото брашно и доизмесете. Тестото е необходимо да е меко, еластично и нелепнещо. Поставете тестото в леко намаслен съд и го покрийте с кърпа или стреч фолио. Оставете го за 1 час да втаса, след което го разделете на 4 равни части и всяка част оформете на топче.
Докато тестото втасва, вие се пригответе плънката. Обелете лука, измийте го и нарежете на едри кубчета. Задушете го до прозрачност в мазнината заедно с 1/2 чаена лъжичка сол. След като е готов добавете червения пипер, разбъркайте и веднага отместете от котлона. Червения пипер е деликатен и бързо прегаря. Добавете към сместа ореховите ядки, които предварително сте накълцали или нарязали, както и стритата чубрица. Разбъркайте и опитайте как е на сол, ако има нужда добавете по ваш вкус. Оставете сместа да се охлажда.
Тавичката, която съм ползвала е с диаметър от 26 см. с падащо дъно за печене на блат. Сложете в тавата лист хартия за печене. Разточете първото топче с диаметър на тавата и го поставете на дъното. Сложете 1/3 от плънката и разпределете равномерно навсякъде. Разточете второто топче със същия диаметър и отново разпределете от плънката. Така правите и с третата част от тестото и плънката. Завършвате с тесто. Оставете за 30 минути да втаса повторно. Непосредствено преди печене намажете отгоре лучника с отделения жълтък, към който сте добавили 1/2 чаена лъжичка олио.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути. Изпеченият лучник извадете от тавата внимателно и го оставете да се охлажда върху дървена дъска или метална скара. Поднесете топъл вкусният лучник за Никулден заедно с приготвената риба.
По желание може да отделите малко от тестото и да декорирате горната кора на лучника. Характерните шарки за обредния хляб за този ден са кръст, вода и риби.