Гръцка баница- бързичко и лесно, вкусни и чудесно

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гръцка баница- бързичко и лесно, вкусни и чудесно
Гръцка баница- бързичко и лесно, вкусни и чудесно
40380
Гръцка баница- бързичко и лесно, вкусни и чудесно
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Напоследък, освен обичайното бутер тесто, във фризера си имам финно тесто. Това са най-тънките безквасни листове, които правят отлични пайове. Поради неутралния си вкус, това парче е подходящо както за сладки, така и за солени сладкиши. И днес ще ви разкажа как да направите гръцка баница с ябълки и стафиди.

Особеността на печенето е в начина, по който се формира. Напълнените листове се сгъват като акордеон, което създава плисиращ ефект . Оттук и идва името на баницата - "Плисе". За да стане деликатесът нежен, той се залива с мляко и яйчен сос. На тази баница ще се радва цялото семейство.

Съставки

бутер тесто 400 гр

Масло 75 g

Слънчогледово олио 60 мл

Стафиди 100 g

ябълка 2 бр.

Канела 1 ч.л.

Яйце 2 бр.

Захар 80 g

Ванилия 1 ч.л.

Бакпулвер 1 ч.л.

Нишесте 2 ч.ч.

Мляко 300 мл

 

Подготовка

Накиснете стафидите в гореща вода за 5 минути. Измийте ябълките, обелете и нарежете на малки парченца. Отцедете стафидите и смесете с ябълки, добавете канела.


Разтопете маслото и комбинирайте със слънчогледа. Намажете  лист за печене с масло (в допълнение към посоченото количество) и застелете с хартия за печене.


Размразете тестото. Разстелете един лист, поръсете с маслената смес и покрийте с втори лист. След това намажете отгоре с олио и поръсете с част от плънката. Сгънете в акордеон и прехвърлете в тава за печене. 


Повторете процедурата за всички листове. Трябва да имате около 6 акордеона. Смажете детайла с останалото масло и го изпратете във фурна, загрята до 180 градуса за 10-15 минути.


За заливката комбинирайте яйца, захар, ванилия, бакпулвер и нишесте. Добавяйте мляко постепенно, като разбърквате масата с бъркалка. Изсипете сместа върху баницата и върнете във фурната за още 10 минути

Традиционно можете да поръсите с пудра захар. Десертът ни рядко остава да се охлади; ние го ядем, докато е още топъл. Но успях да скрия парче, така че мога уверено да кажа, че сладкишът също е вкусен на втория ден. Помогнете и споделете с приятелите си!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft