Трикове от опитни домакини за перфектно изпържени картофи-Нищо че се вредни-Толкова са вкусни, че мога да ги ям всеки ден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Трикове от опитни домакини за перфектно изпържени картофи-Нищо че се вредни-Толкова са вкусни, че мога да ги ям всеки ден
Трикове от опитни домакини за перфектно изпържени картофи-Нищо че се вредни-Толкова са вкусни, че...
8522
Трикове от опитни домакини за перфектно изпържени картофи-Нищо че се вредни-Толкова са вкусни, че мога да ги ям всеки ден
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Изглежда твърде лесно -Да пържим картофи: Нарязваме, слагаме в тиган и изчакваме, докато са готови. Но по някаква необяснима причина, в девет от десет случая, картофите изгарят, залепват за тигана или остават сурови по средата, или се разпадат в неразбираема бъркотия.
Как да избегнем всички тези проблеми и да го приготвим, наистина вкусно, със златна коричка, нежни и меки по средата?

Събрали сме кулинарни трикове на опитни домакини, които ще направят вашите картофи наистина перфектни.

Как да приготвим пържени картофи

Сорт картофи
Не всеки картоф е добър за пържене.

Сортовете с високо съдържание на нишесте са по-добри за картофено пюре, защото стоят по-слепени.

Опитните домакини съветват да си пържим картофите с червена или жълта кожа, тъй като месото от бели сортове потъмнява по-бавно след рязане. Изберете големи картофи без да са наранени.

Но картофите със зелена кора е по-добре да не се използват. Зеленият цвят показва повишено съдържание на соланин, което може да доведе до отравяне.

Картофи за тиган
Идеалните пържени картофи не могат да се приготвят във всеки тиган. Най-добрият вариант е чугунен тиган, дебелостен, загрява се дълго време и запазва топлината дълго време.

От съвременните модели подхождат тигана "уок", който има формата на полусфера. Такъв тиган бързо се нагрява, пържи добре дори големи резени и пести масло.

Нарязване
Картофите могат да бъдат във всякаква форма: Кубчетата изглеждат красиви с месо на скара или риба, кръговете обикновено се сервират с рибни ястия, дългите резени са в хармония с печено месо, а стикчетата се правят с кюфтета и пържоли.

Основното нещо е, че всички резени трябва да бъдат приблизително еднакви по размер и форма, иначе малките филийки ще имат време да изгорят малко преди големите да имат време да се изпържат.

Ако искате да получите свежи пържени картофи, след като сте нарязали картофите, изплакнете ги със студена вода, за да измиете допълнително нишесте. След това картофите трябва да се сушат върху хартиени кърпи.

 

Масло
Подходящо за картофте е рафинирано масло. Издържа на високи температури, без да променя вкуса им. Картофите, запържени в свинска мас се оказват по-задоволителни, но вкусът им се променя леко и не всеки ги харесва.

Пържене
Когато олиото е горещо, намалете малко огъня и започнете да пържите картофите. Сложете ги в тигана равномерно. Не е необходимо да се запълва цялото дъно на тигана, по-добре е да се пържат картофите на няколко пъти, така ще се изпържат по-бързо!

Не обръщайте картофите прекалено бърза, за да им се образува коричка. Не покривайте тигана с капак. Запържете картофите на умерено висока температура в продължение на 5-7 минути до образуването на златисто кафяво на долния слой, след това внимателно обърнете картофите с шпатула.

Запържете около 5 минути, след това го обърнете отново. Повторете тази процедура няколко пъти, докато всички картофи получат апетитна хрупкава кора от всички страни. Разчупете един от картофите по средата. Ако сте успели да го направите лесно, тогава може да ги извадите.

Общото време за готвене за пържени картофи зависи от дебелината на резените и силата на огъня. Средно печенето отнема 20-25 минути. 4-5 минути преди готовност, любителите на меките пържени картофи могат да покрият тигана с капак.

Добавяне на други съставки
Лук, червен и черен пипер, чесън, магданоз, копър и корен от розмарин се прибавят към печените картофи като подправки. Важно е да се знае на какъв етап да се добави всяка съставка. Например, ако лукът се нанесе незабавно, той бързо ще изгори.

Затова е по-добре да се изпържат в отделен съд и да се смесят с картофите в самия край на готвенето (4-5 минути до варене). За да се подобри вкуса за 1-2 минути преди готовността на ястието, можете да сложите парче от несолено масло в тетигана.

Сол
Осоляването трябва да бъде не по-рано от 5-7 минути преди готовност. Защо не веднага? Солта привлича влагата, ако изварите суров картоф, тя ще стане “мокра” и ще се залепи към тавата.

 

Как се приготвят пържени картофи, ние вече  разбрахме. Идеалното допълнение към това ястие ще бъдат вкусни и сочни домашно приготвени кюфтета!

Храни, богати на въглехидрати, включително картофи, днес мнозина считат причината за наднорменото тегло и различните заболявания. В същото време диетолозите напомнят, че тя е незаменим източник на енергия за организма.

Въглехидратите са необходими и важни в диетата, но не всички от тях са еднакво полезни. Информация за храни с висок и нисък гликемичен индекс ще помогне да се разграничат вредните въглехидрати от полезните .

За повечето хора отговорът на въпроса в каква мазнина е най-добре да се пържи е изключително прост - Растително масло. Въпреки това, не всички масла са подходящи за пържене . И не за всички видове пържене.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft