Домакини масово споделят във Фейсбук малко по-различен начин за месене на тестото за козунаците. Вместо на ръка или с кухненски робот, те правят това с помощта на...
Ето как сръчна домакиня описва в блога kaliiscooking.com своя метод за месене на козунаци:
„Когато маята шупне, я изсипвам в кладенче в средата на брашното. После изсипвам и яйчената смес. Обърквам с ръце до получаване на меко тесто. Разтопих маслото. Тук се намеси техниката – разделих тестото на три части, сложих всяка в торбичка, долях малко от разтопеното масло, завързах здраво, после в още една торбичка и после още една (после се оказа, че не е излишно). Метнах в пералнята на програма центрофуга на 600 оборота.
Цикълът е 15 минути така, че чинно изчаках, макар накрая да бях почти хипнотизирана от центрофугата.
Разопаковах тестото, върнах го в тенджерата, увих го добре в алуминиево фолио и сложих да втасва… във фурната. Включих на 60 градуса (мислех на по-малко, но това е минимума на моята печка). Оставих един час. Междувременно прецедих стафифите и нарязах локума на половинки.
Извадих тестото, отново го разделих на три, пак увих в торбички (този път без масло) и пак един цикъл на центрофугата.”