ТРИ вкусни гозби за Атанасовден от кухнята на баба, които носят аромата и вкуса на българския дом!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
ТРИ вкусни гозби за Атанасовден от кухнята на баба, които носят аромата и вкуса на българския дом!
1589
Снимков материал: pixabay.com
ТРИ вкусни гозби за Атанасовден от кухнята на баба, които носят аромата и вкуса на българския дом!

3 вкусни рецепти за Атанасовден от кухнята на баба

Атанасовден, честван на 18 януари, е специален ден в българския календар, посветен на свети Атанасий Велики. Този празник е свързан с различни обичаи, но най-голямо внимание получават вкусните традиционни ястия, които събират семейството около трапезата.

За да отбележите празника подобаващо, ви предлагаме три рецепти, вдъхновени от кухнята на нашите баби.

Капама с месо и зелеви листа

Необходими продукти:

500 г свинско месо
300 г телешко месо
1/2 кисела зелка
1 чаша ориз
1 глава лук
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка чубрица
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зелев сок

Начин на приготвяне:

Нарежете свинското и телешкото месо на парчета. Посолете и поръсете с черен пипер.
Вземете зелевите листа и ги използвайте за завиване на малки сарми, пълнени със смес от ориз, нарязан лук, чубрица и червен пипер.
Подредете сармите в глинен гювеч, редувайки с парчетата месо.
Залейте с зелевия сок и малко вода. Захлупете и печете в умерена фурна (180°C) за около 2-3 часа.

Катино мезе с праз и свинско

Необходими продукти:

500 г свинско месо
2 стръка праз
1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжичка червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
Олио за пържене
1/2 чаша бяло вино

Начин на приготвяне:

Нарежете свинското месо на хапки и го запържете в дълбок тиган до златисто.
Добавете нарязания на кръгчета праз и продължете да задушавате.
Поръсете с брашното и червения пипер, като разбърквате внимателно.
Добавете виното, малко вода и оставете ястието да къкри на слаб огън, докато месото омекне.

Баница с тиква и орехи      

   Необходими продукти:

1 пакет готови кори за баница
500 г настъргана тиква
200 г смлени орехи
150 г захар
1 чаена лъжичка канела
100 мл олио
50 г масло

Начин на приготвяне:

Запържете тиквата с половината захар и канелата в малко олио.
Намажете корите с разтопеното масло. Разпределете тиквената смес и орехите равномерно върху тях.
Навийте на рула и подредете в намазнена тава.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути.

Тези три традиционни гозби носят аромата и вкуса на българския дом. Пригответе ги с любов за Атанасовден и споделете празника с най-близките си хора! Да ви е сладко!

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft