3 вкусни рецепти за Атанасовден от кухнята на баба
Атанасовден, честван на 18 януари, е специален ден в българския календар, посветен на свети Атанасий Велики. Този празник е свързан с различни обичаи, но най-голямо внимание получават вкусните традиционни ястия, които събират семейството около трапезата.
Необходими продукти:
500 г свинско месо
300 г телешко месо
1/2 кисела зелка
1 чаша ориз
1 глава лук
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка чубрица
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша зелев сок
Начин на приготвяне:
Нарежете свинското и телешкото месо на парчета. Посолете и поръсете с черен пипер.
Вземете зелевите листа и ги използвайте за завиване на малки сарми, пълнени със смес от ориз, нарязан лук, чубрица и червен пипер.
Подредете сармите в глинен гювеч, редувайки с парчетата месо.
Залейте с зелевия сок и малко вода. Захлупете и печете в умерена фурна (180°C) за около 2-3 часа.
Необходими продукти:
500 г свинско месо
2 стръка праз
1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжичка червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
Олио за пържене
1/2 чаша бяло вино
Начин на приготвяне:
Нарежете свинското месо на хапки и го запържете в дълбок тиган до златисто.
Добавете нарязания на кръгчета праз и продължете да задушавате.
Поръсете с брашното и червения пипер, като разбърквате внимателно.
Добавете виното, малко вода и оставете ястието да къкри на слаб огън, докато месото омекне.
Необходими продукти:
1 пакет готови кори за баница
500 г настъргана тиква
200 г смлени орехи
150 г захар
1 чаена лъжичка канела
100 мл олио
50 г масло
Начин на приготвяне:
Запържете тиквата с половината захар и канелата в малко олио.
Намажете корите с разтопеното масло. Разпределете тиквената смес и орехите равномерно върху тях.
Навийте на рула и подредете в намазнена тава.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути.
Тези три традиционни гозби носят аромата и вкуса на българския дом. Пригответе ги с любов за Атанасовден и споделете празника с най-близките си хора! Да ви е сладко!