Всеки иска великденската му кошница да бъде възможно най-оригинална. Някои пекат различни ароматни питки или кифли и, разбира се, боядисват яйца.
Космически модел
Ако искате да боядисате яйцата, както е показано на снимката по-долу, ще ви трябват 50-70 г чай от хибискус и 3-5 литра вода.
Сварете първо яйцата, а след това в широк съд сварете чая от хибискус. Оставете за 10 минути.
След това добавете яйцата и задръжте в отварата, докато получите желаната шарка. Ако искате яйцата да са светло лилави, 30 минути са достатъчни, след час яйцата ще бъдат ярко лилави и шарката ще е много наситена, след два часа яйцата ще са тъмно лилави и шарката ще бъде по-малко ярка.
Яйца-дъга
Ако искате яйцата да са оцветени във всички цветове на дъгата, ще ви трябват хранителни бои. Можете да ги закупите както сухи, така и течни. Можете да изберете цветовете, които ви харесват най-много.
Първо трябва да сварите и охладите яйцата. След това сложете боята в малки съдове и добавете една супена лъжица вода, а за да фиксирате добре цвета, можете да добавите една чаена лъжичка оцет.
След това вземете обикновена еднопластова хартиена салфетка и я оцветете с помощта на памучни тампони или клечки за уши. Можете да създадете свой собствен уникален дизайн. След това, докато боята е още мокра, притиснете салфетката към яйцето и го поставете върху чиния. Оставете ги за 20 минути, след това отстранете салфетката и избършете с друга салфетка, напоена с растително масло.
Кехлибарени яйца
За да боядисате яйцата си в този нюанс, ще ви трябват люспи от лук, тензух, хартия и зелен хранителен оцветител.
Първо смесете люспите лук с хартиените резени. Прегънете тензуха три пъти, поставете яйцето и го покрийте от всички страни с люспи от лук и парчета хартия. За по-добра адхезия яйцето може да се намокри с вода. След това стегнете плътно краищата на превръзката с конец.
Поставете увитите яйца в тенджера, покрийте с вода, добавете зелен хранителен оцветител и варете за около половин час.
Подобен резултат може да постигнете и ако сложите яйцата в отвара от хибискус по рецептата по-горе - получават се много интересни нюанси:
И ето, яйцата са готови за Великден! И трите рецепти са много прости, а резултатът е впечатляващ.