Три рецепти за свинско месо с кисело зеле за утре-Пръстите ще си оближете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Три рецепти за свинско месо с кисело зеле за утре-Пръстите ще си оближете!
Три рецепти за свинско месо с кисело зеле за утре-Пръстите ще си оближете!
41857
Три рецепти за свинско месо с кисело зеле за утре-Пръстите ще си оближете!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Един от най-големите кулинарни елементи на трапезата на Стефановден доброто старо Свинско с кисело зеле . Ако пък е направено с така вредната свинска мас, става цяла поема за душата.

Не, че свинското е нискокалорично... Абе веднъж се живее, след Нова година и многото имени дне сме на диета ;)

Свинско с кисело зеле запечено

Необходими продукти

Начин на приготвяне

  • В тенджера запържвам месото в олиото и като промени цвета си, добавям да се запържи леко и лука (нарязан на дребно). 
  •  
  • След това му наливам вода, добавям червения пипер и го оставям да ври, докато месото омекне. 
  •  
  • Отделно нарязвам зелето на дребно и го притривам със сол. 
  •  
  • Слагам го в тава, доливам с бульона от месото и го задушавам във фурната на 200 градуса до омекване, след което му добавям свареното месо и черния пипер и го запичам отново до готовност.

Свинско с кисело зеле за Стефновден

Необходими продукти:

1 кг свински гърди 
1 кисела зелка (800–1000 г)
1 голяма глава лук 
4–5 с. л. олио 
1 с. л. червен пипер 
1 ч. ч. зелев сок  


Начин на приготвяне:

1. Лукът се реже наситно, запържва се в сгорещеното олио около 1 минута и се оттегля от котлона. Поръсва се с червен пипер и се разбърква. Прибавя се нарязаното на тънки ивички зеле (ако зелето е твърде солено, първо се измива), залива се със зелевия сок. Тенджерата се връща на котлона и се задушава 2–3 минути.

2. В голям глинен съд се подрежда нарязаното на порции месо със сланината към дъното. Покрива се със задушеното зеле, похлупва се или се покрива с домакинско фолио. 

3. Пече се при температура 180 градуса около час. След това температурата се намалява на 160 градуса и се пече още 2 часа.

  • 1 кисела зелка - около 1 кг
  • 1 кг гърди или по мазно месо с кост
  • 150 мл олио или 2/3 ч.ч. свинска мас.
  • 7-8 черни пипера
  • 1 лук
  • 1 с.л дом.пюре
  • 1 с.л червен пипер
  • люти чушлета
  • Гърдите нарязваме на парчета и запържваме в мазнина. Добавяме нарязания на ситно лук към месото, разбъркваме 5-6 пъти и добавяме доматеното пюре, червения пипер - разбъркваме и добавяме малко вода. Задушаваме до полуомекване на месото.
  •  
  • Зелето измиваме добре и нарязваме. Ако е много солено , след като се нареже се промива с вода. Задушаваме го в останалата мазнина, като разбъркваме от време на време.
  • Когато понамали обема си, добавяме зрънца черен пипер.
  • В тава изсипваме месото, отгоре зелето, за да се покрие, да не изгори и печем във фурната докато остане на мазнина. Ако обичате люто, класика е да се сложат и 1-2 сухи, червени, люти чушлета.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft