Един от най-големите кулинарни елементи на трапезата на Стефановден доброто старо Свинско с кисело зеле . Ако пък е направено с така вредната свинска мас, става цяла поема за душата.
Свинско с кисело зеле запечено
Необходими продукти
- свинско месо - 600 г
- кисело зеле - 1 голяма зелка
- лук - 2 глави
- червен пипер - 1 ч.л.
- черен пипер
- олио - 3 с.л.
- сол
Начин на приготвяне
- В тенджера запържвам месото в олиото и като промени цвета си, добавям да се запържи леко и лука (нарязан на дребно).
- След това му наливам вода, добавям червения пипер и го оставям да ври, докато месото омекне.
- Отделно нарязвам зелето на дребно и го притривам със сол.
- Слагам го в тава, доливам с бульона от месото и го задушавам във фурната на 200 градуса до омекване, след което му добавям свареното месо и черния пипер и го запичам отново до готовност.
Свинско с кисело зеле за Стефновден
Необходими продукти:
1 кг свински гърди
1 кисела зелка (800–1000 г)
1 голяма глава лук
4–5 с. л. олио
1 с. л. червен пипер
1 ч. ч. зелев сок
Начин на приготвяне:
1. Лукът се реже наситно, запържва се в сгорещеното олио около 1 минута и се оттегля от котлона. Поръсва се с червен пипер и се разбърква. Прибавя се нарязаното на тънки ивички зеле (ако зелето е твърде солено, първо се измива), залива се със зелевия сок. Тенджерата се връща на котлона и се задушава 2–3 минути.
2. В голям глинен съд се подрежда нарязаното на порции месо със сланината към дъното. Покрива се със задушеното зеле, похлупва се или се покрива с домакинско фолио.
3. Пече се при температура 180 градуса около час. След това температурата се намалява на 160 градуса и се пече още 2 часа.
- 1 кисела зелка - около 1 кг
- 1 кг гърди или по мазно месо с кост
- 150 мл олио или 2/3 ч.ч. свинска мас.
- 7-8 черни пипера
- 1 лук
- 1 с.л дом.пюре
- 1 с.л червен пипер
- люти чушлета
- Гърдите нарязваме на парчета и запържваме в мазнина. Добавяме нарязания на ситно лук към месото, разбъркваме 5-6 пъти и добавяме доматеното пюре, червения пипер - разбъркваме и добавяме малко вода. Задушаваме до полуомекване на месото.
- Зелето измиваме добре и нарязваме. Ако е много солено , след като се нареже се промива с вода. Задушаваме го в останалата мазнина, като разбъркваме от време на време.
- Когато понамали обема си, добавяме зрънца черен пипер.
- В тава изсипваме месото, отгоре зелето, за да се покрие, да не изгори и печем във фурната докато остане на мазнина. Ако обичате люто, класика е да се сложат и 1-2 сухи, червени, люти чушлета.