Трябва ли да се маха пяната при варене на месото? Ще се изненадате:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Трябва ли да се маха пяната при варене на месото? Ще се изненадате:
6066
Снимков материал: pixabay.com
Трябва ли да се маха пяната при варене на месото? Ще се изненадате:

Още от бабино време се знае, че пяната при варенето на месото трябва да се маха. Отпенването се е превърнало в цял ритуал и усърдната домакиня зорко следи процеса, докато готви.

Причината е проста - смятаме, че в пяната се съдържа цялата мръсотия на месото. Това обаче изобщо не е така, твърдят специалистите.

пяна от месото

Пяната, която покрива месото в тенджерата, не изглежда много апетитно. Но определено не става въпрос за замърсяване или вредни вещества. Във всяко месо има много протеини. А пяната е “реформулиран” протеин. По време на готвене се получава коагулация и в резултат на това на повърхността на водата се образува пяна. Колкото по-бавно е нагряването, толкова повече протеини се отделят. Съответно се появява много пяна.

отпенване ястие

Трябва ли обаче пяната да се маха? Зависи от чистотата на месото и цвета на пяната. В случай, че пяната е кафява, това значи, че има кръв и е добре да я отстраните. Младото телешко месо произвежда по-малко пяна от говеждото. Освен това, добре е да знаете, че ястията с пяна не се съхраняват дълго и се развалят в рамките на 1-2 дни, характеризирайки се с лоша миризма и горчив вкус.

Опитните кулинари се стремят към висока прозрачност на бульона. Те не само отстраняват пяната, но и филтрират бульона през тензух. Смята се, че всички съставки трябва да бъдат видими.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft