Както можете да видите, страната износител играе голяма роля за вкуса. Ако сте един от истинските ценители на мандарините, запазете списък с най-сладките сортове. Потърсете по рафтовете пикси, енкор, сацума, денши, мед и филипински плодове.
Зрели мандарини
Очевидно колкото по-зрели са плодовете , толкова по-сладки са. Не винаги обаче е възможно да се изберат наистина узрели мандарини. Понякога се замразяват и след това се размразяват и стават меки. Това прави плодовете да изглеждат узрели и готови за консумация.
Узрелите мандарини се белят бързо и лесно . Като правило те имат ярък и плътен цвят. Вярно е, че някои сортове могат да бъдат зеленикави, но същевременно сладки.
Как да изберем зрял плод? Опитайте леко да натиснете кората. Ако сокът пръсне от кожата, това означава, че мандарината е не само узряла, но и прясна. Също така, изберете твърди плодове и обърнете специално внимание на теглото им. Мандарините със същия размер могат да тежат по различен начин. По-тежките са много по-сладки и сочни.
Формата също е важна. Повечето от сладките сортове имат необичайна удължена корона . А киселите плодове, напротив, са по-малки и по-сплескани. Избягвайте бледите, избледнели мандарини, тъй като е вероятно да са кисели. Изберете най-ярките и интензивни цитрусови плодове.
Какво да правим с кисели мандарини
Ако попаднете на много кисели мандарини, не бързайте да се отървете от тях. Това е чудесен продукт за разнообразни интересни ястия и добавки. Например, тръпчив мандаринов сок може да се използва вместо оцет и да се използва в салати.
Освен това такива мандарини са подходящи за ароматно натурално сладко . Дори начинаещ в кулинарния бизнес може да се справи с готвенето. Обелете плодовете и ги разглобете на филийки. Изсипете плодовете за кратко време с вряща вода и след това ги смилайте с месомелачка или пасатор. След това добавете захар (1: 1) и сварете сместа.
Времето за готвене може да варира. Фокусирайте се върху консистенцията, от която се нуждаете, и изчакайте, докато сместа стане прозрачна. След това изсипете сладкото в стъклени буркани и го съхранявайте в хладилника .
И ако искате да експериментирате с печенето, запазете изпитаната рецепта за прости мандаринови буфети . Характеристиката на този десерт е в карамеления сироп, в който се пекат буфи. Заслужава си да се опита!
Колкото и добри да са мандарините в готовите ястия, няма нищо по-красиво от пресните плодове. Нова година е точно зад ъгъла, така че се запасете по-скоро с ярки цитрусови плодове. Нека ароматът на мандарини ви развесели и ви даде усещане за празник. Благодарим ви, че останахте при нас!