Турските готвачи са ненадминати майстори на вкусни деликатеси от обикновено тесто . Днес имаме за вас една специална рецепта за Турски байганетки , които много приличат на популярните толумбички, но без сиропа.
Тестото трябва да се омеси бързо, това е основното и единствено правило за успех. Ето и рецептата:
Турски байганети
Продукти:
200 мл прясно мляко
1 яйце
4 гр. сол
10 гр. сода
360 гр. брашно
Приготвяне:
Изсипете 200 мл мляко в дълбока купа, разбийте яйцето, добавете 4 г сол, 10 г сода, 360 г брашно. Омесете меко тесто.
Тестото е без мая, така че не е нужно да чакате да втаса, продължете веднага. Разделете тестото на 4 части и разточете всяка на плосък правоъгълник. Нарежете го на тънки ивици и ги разделете наполовина, както е показано на снимката по-долу.
Поставете едно парче тесто върху другото.
Натиснете в средата и оформете лодки.
Загрейте олиото в тенджера и изпържете сладките до златисто кафяво. 3-5 минути са достатъчни.
Поднесете още топлите байганети обилно поръсени с пудра захар, смесена с ванилия.
Много са вкусни!