За плънката:
260 гр. картофи, сварени и обелени
15 мл/2 с.л. магданоз, ситно нарязан
110 гр. настъргано сирене моцарела или чедър (може и смес от двете)
1 яйце
15 мл/1 с.л. зехтин
30 мл/2 с.л. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
2 опаковки по 370 гр. бутер тесто, размразено
15 мл/1 с.л. зехтин
1 яйце
5 мл/1 ч.л. семена по избор за поръсване
5 мл/1 ч.л. сусамено семе
Загрейте фурната на 180 C. Извадете бутер тестото поне 20 минути, преди да го използвате (ако е замразено, го размразете предварително на стайна температура).
Пригответе плънката: нарежете картофите на малки парченца и сварете в обилно количество вряща вода за около 15 минути. След като се охладят, обелете кожата. В купа намачкайте картофите и объркайте вътре сиренето, зехтина, млякото и магданоза. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер и проверете сместа на вкус. Прибавете яйцето и омесете добре.
Поставете лист от тестото върху работния плот и нарежете на 6 еднакви парчета. Поставете част от плънката в средата на всяко парче по дължина и съберете отгоре й краищата на тестото. Запечатайте крайчетата на тестото, прищипвайки, върху плънката. Повторете с останалото тесто. Поставете напълнените джобчета върху намазнена тавичка. В малка купа смесете 1 с.л. зехтин с 1 яйце и намажете всяко джобче със сместа. Поръсете със сусама и други семена по избор и изпечете в предварително загрятата фурна за около 25 минути, докато тестото стане златисто отгоре.