Рецептата е стара и традиционна за Турция.
Тестото се замесва по стандартен начин.
Брашното се пресява, маята се разтрошава. Добавят се хладка вода и солта. Замесва се средно меко тесто.
Оставя се да втаса, а след като удвои обема си, се премесва и разделя на 8 топки.
Топките се подреждат в две редици по 4 топки.
Всяка топка се разточва, след което се маже с олио.
Така една върху друга се подреждат 3 кори, като четвъртата не се маже с мазнина. По същия начин се постъпва и с другите четири кори.
От първите четири кори се разтегля (разточва) една голяма кора.
С точилката се правят успоредни вдлъбнатини (като на снимката), а след това и напречно, в противоположната посока.
Това се прави, за да се разделят добре корите и да поемат добре от мазнината.
После кората се обръща от другата страна и пак се разточва.
Разточената кора се разпределя в тавата.
Трябва да е по-голяма от тавата и да виси отвън няколко сантиметра.
Кората се напръсква с олио.
След това върху нея се нанася плънката (нарязания и запържен леко с подправките праз).
Останалите 4 кори също се обработват по подобен начин и получената голяма кора се постила върху плънката.
С помощта на точилката кората се нагъва, така че да се събере в тавата.
Където се съединяват двата слоя кори, висящите краища на долната кора се увиват навътре и се оформя нещо като венец по ръбовете на тавата.
Оставя се да втаса около 30 минути, ако е топло, ако не, се оставя малко повече.
Пече се в предварително загрята фурна, докато се зачерви добре.
След това се изважда от фурната, поръсва се леко с вода и олио и пак се връща обратно да престои в изключена фурна още 5 минути.
Готовият комат се покрива с чиста кърпа и се оставя да постои извън фурната и да се задуши добре, преди да се поднесе.