За тестото:
1 кг брашно
2 белтъка
600 мл прясно мляко
2 пакетчета суха мая
140 гр. масло
2 супени лъжици захар
2 щипки сол
За плънката:
250 гр. масло
150 гр. пудра захар
200 гр. микс от бадеми и лешници
3 супени лъжици канела
За покритие:
2 жълтъка
2-3 супени лъжици масло
мед за намазване, след като се изпекат
Ароматна сладост ще ви обгърне, докато печете тази вкусни и красиви кифлички, а когато ги опитате, ще изпаднете във възторг!
1. Маслото за тестото се разтопява на слаб огън. Всички съставки заедно с маслото се замесват с леко затопленото мляко. Месм, докато получим еластична гладка топка тесто, която оставяме да втаса, докато се удвои.
2. Приготвяме плънката: смиламе бадемите и лешниците в блендер. Можете да сложите и само лешници или само бадеми, а защо не и други ядки - например орехи. Смесваме размекнатото масло, пудрата захар и канелата.
3. След като тестото втаса, го разделяме на четири части. Всяка топка разточваме тънко до 5 мм на правоъгълна кора и намазваме с ¼ от плънката, после ги поръсваме с ядките. Прокарваме по тях ръка или лъжица, за да залепнат. Навиваме на руло, което нарязваме на триъгълници. Всяко триъгълниче натискаме в средата с дръжката на дървена лъжица, за да се оформи декоративен улей.
4. Слагаме ги в намазнена тава и оставяме 15-20 минути, за да втасат. През това време включваме фурната на 180-200 градуса.
5. Преди печенето ги намазваме със смес от масло и жълтък. Печем ги до зачервяване. Когато ги извадим от фурната, може да ги намажем с мед, в който сме разтворили няколко капки вода.