На какво обръщате внимание, когато посещавате друга държава? Нов език, впечатляващи гледки или различна природа? Например, първото нещо, което искам аз е да опитам националната кухня . Струва ми се, че традиционните ястия ще разкажат повече от всеки пътеводител! В Турция се влюбих в баничките със сирене , които се продават буквално на всеки ъгъл!
У дома те могат да бъдат намерени под оригиналното име "цигара берек" . Това са толкова тънки банички, които се правят от финно тесто, пълнено със сирене и подправки . За тези, които не обичат да се забъркват с тестото, предлагам тази рецепта ! Приготвям ги за 5-10 минути, след което изчаквам от фурната.
Съставки
Питки лаваш 260 гр
Сирена Фета 225 гр
Моцарела 60 гр
Зехтин 1 ст. л.
Мляко 1 ст. л.
Магданоз 1 китка.
Сол на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
готвене
Настържете два вида сирене. Смесете ги с мляко, яйце, сол и черен пипер, нарязан магданоз. Разбъркайте съставките.
Нарежете питата на 10-20 правоъгълника, сложете върху тях пълнежа.
Навийте рулата с пита, като отстраните краищата отвътре. Намажете ги с вода.
Сложете баничките върху тава за печене и ги намажете със сместа от зехтин и яйца. Печете на 180°C за около 20 минути.
От малко количество съставки се получава цяла планина турски банички ! Изобщо има редица рецепти за турски "банички" - продукти от тънко тесто, които ние наричаме лаваш и ги има във всеки магазин. Харесвате ли ориенталска храна?