Може да се направи като пица, баница или като хляб... Не знам защо не го продават в пекарните, прекалено е вкусно и толкова лесно за приготвяне. Ако ви идват гости или имате нужда от вкусно предястие, този хляб-баница е правилният избор.
Рецептата използва пълнеж от сирене чедър и сирене фета, но по желание можете да добавите спанак, манголд, настърган морков, настъргана шунка или нещо подобно. И преди сме публикували подобна хлебна баница , а този път рецептата е представена от Халиме от Турция, майка на три деца, която е във възторг от резултата.
Турски хляб-баница
Продукти (за тесто):
100 мл топла вода
100 мл топло прясно мляко
1 чаена лъжичка суха мая (5 г)
1 пълна лъжица захар (20 г)
3 супени лъжици олио
1 яйце със стайна температура
1 чаена лъжичка сол (8 г)
360 г брашно
За плънката:
300 г сирене чедър
200 г сирене фета
За намазване:
1 жълтък + 1 ч.
малко настърган кашкавал (една шепа)
Приготвяне:
В дълбока купа се смесват топло мляко и вода (да са хладки, а не горещи), след което се добавят захарта и маята и се разбърква, докато съставките се разтворят. След това добавете олиото и яйцето, което е престояло на стайна температура.
След като сте изгладили сместа, започнете постепенно да добавяте брашното със солта, като през цялото време бъркате с лъжица/шпатула или с миксер, който има специални приставки за месене на тесто. Това тесто е доста меко и лепкаво, така че не го месете на ръка.
Покрийте тестото със стреч прозрачно фолио, след което го оставете на топло, докато втаса и удвои обема си. През това време пригответе плънката: настържете сиренето (дръжте едната шепа настрана), а сиренето фета натрошете с вилица.
Смесете двата вида сирене и леко съберете съдържанието с длани, за да оформите топка. Не натискайте твърде силно.
С помощта на шпатула разстелете втасалото тесто върху набрашнена повърхност, след което с набрашнени пръсти (или шпатула) леко го омесете, за да оформите топка.
С помощта на дланите разтегнете тестото във формата на диск, поставете "топката" сирене в средата, след което я покрийте с тестото от всички страни. Сплескайте го малко, след което прехвърлете тестото върху лист хартия за печене (поръсете малко сирене) и го разтеглете още малко с длани.
Минава се с точилка, за да се получи тънка кора с дебелина около "два пръста".
Заедно с хартията прехвърлете тестото в тава, покрийте го и оставете да почине за 15-20 минути, след което го намажете с разбит жълтък и отгоре поръсете с малко сирене (едната шепа, която сте отделили).
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути или докато добие приятен златист цвят в зависимост от фурната.
Да ви е сладко!