Турски хляб: Ядеш и викаш "Ашколсун!" То мекота, то вкус - ето лесната рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Турски хляб: Ядеш и викаш "Ашколсун!" То мекота, то вкус - ето лесната рецепта:
Турски хляб: Ядеш и викаш "Ашколсун!" То мекота, то вкус - ето лесната рецепта:
3894
Източник: За Жената
Турски хляб: Ядеш и викаш "Ашколсун!" То мекота, то вкус - ето лесната рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Предлагаме ви да опитате този апетитен Турски хляб , който се приготвя много лесно, а е чудесно допълнение към всеки обяд или вечеря. Всеизвестен факт е, че турците са майстори на тестото, а това е една от най-лесните и сполучливи рецепти за домашен хляб, която ще бъде добре дошла във всеки дом.

Ето какво ви трябва:

Турски хляб

Продукти (измерени с чаша 250 ml):

  • 1 чаша хладка вода
  • 1 чаша кисело или прясно мляко
  • 1/2 прясна мая 20 г
  • 5 чаши брашно T 400
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица сол
  • сусам и кимион
  • малко олио и жълтък

Приготвяне:

Разтворете маята и захарта в хладко прясно мляко, смесено с вода. След около 10 минути, след като се активира, добавете половината от брашното и разбъркайте до получаване на еднородна смес.

Постепенно добавете втората половина от брашното, смесено със солта. Използвайте миксер с приставки, за да омесите тестото. След 5-6 минути месене с миксера трябва да се оформи компактно меко тесто.

Изсипете го върху набрашнена работна повърхност и го омесете на ръка. Оформете топка, сложете я в купа, покрийте и оставете да втаса на топло място за около 20 минути.

Изсипете го върху набрашнена повърхност, поръсете го с брашно и с точилка го разточете като кора с дебелина 1 см. Прехвърлете и разтеглете кората в тава, поръсена с малко брашно.

точене хляб

Снимка: YouTube

Покрийте с плик за около 15 минути, докато фурната се загрява на 200 градуса.

тесто под фолио

Снимка: YouTube

След това с пръсти направете хоризонтални и вертикални шарки и намажете с жълтък, мляко и олио 1:1:1.

вдлъбнатини хляб

Снимка: YouTube

пиде тесто

Снимка: YouTube

Поръсете със сусама и кимиона и печете 20 минути на 200 градуса.

турски хляб сусам

Снимка: YouTube

пиде питка

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!
турски хляб комат
Снимка: YouTube
турско пиде

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft