Първо пригответе сиропа, т.к. трябва да се охлади: Смесете водата и захарта в дълбок тиган. Оставете ги да къкрят 10-тина минути, след което прибавете лимоновия сок и махнете от огъня. Сиропът трябва да е лепкав, но не карамелизиран.
Смелете ядките в кухненски робот, но на пулсации, за да не се получи паста.
Загрейте фурната на 175 градуса.
Намазнете и набрашнете квадратна или правоъгълна форма за печене. Разбийте белтъците с миксер, заедно с щипка сол, докато се оформят твърди връхчета. Разбийте с миксер и жълтъците, заедно със захарта, докато станат бледожълти, след това бавно започнете да добавяте брашното, гриса и олиото. Когато всичко се смеси добре, прибавете бакпулвера и смлените ядки. Тестото трябва да е доста гъсто. Добавете няколко големи лъжици от разбитите белтъци и ги разбъркайте на най-ниската степен. На ръка добавете останалите белтъци, като внимателно бъркате с дървена лъжица.
Излейте тестото в приготвената тавичка - загладете, ако е необходимо. Изпечете за около 25 минути - до готовност (проверете с дървена клечица).
Излейте охладения сироп върху горещия сладкиш - направете го на порции, като оставите течността да се усвои добре след всяка добавка. Поръсете отгоре едро накълцания шам-фъстък (може леко запечен).
Турско реване с шам-фъстък
2 Април 2013
12063
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари