Страхотна домашна туршия с вкус на зелева салата. У нас е на особена почит и се разграбва първа от масата.
Туршия на студено
Имаме нужда от:
- 2,5 кг зеле
- 1 кг чушки (аз използвах шарени)
- 0,5 кг лук
- 0,5 кг моркови
- 15 дг крист. захар
- 500 мл оцет
- 100 мл олио
- 1 пакетче фикс за туршии (консервант, 100 гр. опаковка)
Процедура:
Пригответе всички зеленчуци.
Зелето се настъргва или нарязва на ситно .
Снимка: pixabay
Обелете моркова и също го настържете.
Обелете лука.
Нарязваме на ситно.
Измийте и нарежете чушката на ситно.
Снимка: pixabay
Като алтернатива можете също да настържете чушките и лука - много по-удобно е.
Пригответе фикса:
От захарта, оцета, олиото и фикса (прецежда се, не се добавят синапени семена) приготвяме смес за заливане на зеленчуците.
Всичко се разбърква старателно.
След това се изсипва в зеленчуковата смес .
Снимка: pixabay
Разбъркайте добре, за да се смесят зеленчуците и оставете да престои 24 часа.
Снимка: pixabay
След това просто насипете туршията в буркани, заедно със сока.
Запечатайте и охладете.
Снимка: pixabay
Не е нужно да стерилизирате.
Така приготвената Туршия на студено трае много дълго време, тоест при условие, че не я изядете преди това.
У нас изчезва много бързо.
От дадената доза ми излязоха около 15 малки буркана.
Желаем ви добър апетит! :-)