Рецептата е много лесна, подходяща дори и за начинаещи, защо не изисква нито много точене, нито много време. А вкусът е уникален!
В купа с хладка вода и няколко лъжици брашно поставете маята и солта и разбъркайте хубаво, за да се разтвори маята.
В дълбок съд пресейте брашното, добавете киселото мляко, олиото и шупналата мая, след което с хладка вода омесете меко тесто, което да не лепи по ръцете. Оставете тестото в съда покрито с кърпа, докато приготвяте плънката.
Почистения и измит спанак попарете и разбъркайте с едно разбито яйце и натрошеното бяло сирене.
Тестото разделете на 10 топки. Всяка топка разточете на кора колкото малка плитка чиния и 5 от тях намажете с размекнатия маргарин. Покрийте с останалите 5 кори, така че да се получат на пет места по две кори. Всяка кора (от две) разточете до размера на избраната кръгла тава за печене и я поръсете с останалия разтопен маргарин. Нанесете и 1/4 от плънката със спанак. Повторете процедурата и с останалите 4 кори.
Накрая нарежете тутманика на кубчета и го оставете да втаса 20-ина минути. Преди печене поръсете с малко олио и печете на 180 градуса 30 минути. Тази доза е достатъчна за тава с диаметър 26 см. По желание може да направите тутманика и с друга плънка.
Поднесете го топъл с кисело мляко.