Брашното се пресява три пъти, след което леко се затопля на слаба фурна или котлон. В средата му се прави кладенче и вътре се слагат последователно натрошената и размита с хладка вода мая, яйцето, солта, олиото и затопленото прясно мляко с разтворената в него захар. Млякото се прибавя постепенно и сместа се омесва с брашното, докато се получи меко тесто. Разделя се на три равни части, които се оформят на топки. Всяка топка от тестото се потапя в разтопена свинска мас или в смес от равни части свинска мас и олио. Разточва се на кора с диаметър около 35-40 см и с дебелина около 1,5 см. Плънката се изсипва върху кората. Навива се на руло, нарязва се на парчета с големина 4-5 см. Така получените охлювчета се подреждат с разреза нагоре в намаслена тава, намазват се с разбит жълтък и тутманикът се пече 35-40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Готовността се проверява със суха клечка.
Автор: lakomnik.bg