Сигурно ситуацията ви е позната, ако имате семейство - сутрин, когато още ви се спи, а не сте си изпили още дори кафето, тумба гладници се изрежда да ви пита, какво ще има за закуска. Ако не ви се пекат обичайните филийки, то днес ще ви предложим една супер бърза рецепта за тутманик-петминутка .
Тутманик-петминутка
Продукти:
250 гр.кисело мляко
4 яйца
1/2 ч.л.сода
250 гр.твърдо сирене или кашкавал
50 мл олио или разтопено масло
2 чаши брашно
Приготвяне:
Първо разбиваме млякото с яйцата и содата. Наливаме внимателно олиото или маслото и добавяме брашното. Разбиваме сместа до гладкост с миксера. Накрая слагаме настърганото сирене. Приготвяме тавичката за печене, която може да бъде кръгла с диаметър 24 см или продълговата със същия обем. Намазваме с олио или масло, поръсваме с брашно и слагаме във фурната. Печенето става при 200 градуса за около 25-30 минути или до готовност. Трябва да получите отгоре златисто кафява коричка.
Докато се пече, тутманикът бухва хубаво в тавичката, но след като го извадите, ще спадне леко на обем. Нормално е, така че няма страшно!
Поднесете го с айрян или топло мляко!