Лятото е сезон, който предполага по-лекички ястия, като за топло време. Но един пухкав тутманик , пълен със сирене, няма как да не ни изкуши дори в жегите! Този е точно такъв, а и се прави безобразно лесно.
Тутманик 3:1
Продукти:
1 ч.ч.брашно
1 ч.ч.настъргано сирене
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.л.сода бикарбонат
брашно - за доомесване
олио - за овалване
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и прибавете настърганото сирене, разбъркайте. Към киселото мляко прибавете содата, разбъркайте и след като шупне, го прибавете към сместа от брашно и сирене. Бъркайте с лъжица (шпатула) до еднородна смес. Прибавяйте по малко пресято брашно при непрекъснато месене, докато тестото спре да се лепи по пръстите. От тестото оформете топчета, колкото яйце, които леко притиснете с ръце и оваляйте едно по едно в олио, наредете в тава с диаметър 20 см.
Оставете тутманика да се отпусне за не по-малко от 30 минути, поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна. Печете тутманика до златисто-кафява коричка и готовност (проверете с дървена пръчица дали е изпечен отвътре - трябва да излезе суха).