Тънкости в приготвяне на козунаци за Великден, които сигурно не знаете
7 Април 2015
108985
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Замесването и изпичането на вкусни и сполучливи козунаци не се отдава на всеки, поради това ви предлагаме да видите някои тънкости, свързани с тези важни процеси от приготвянето на традиционния великденски хляб, за да бъде той на ниво.
Готовото тесто, което се продава в хранителните магазини, безсъмнение е голямо улеснение за домакините и от него може да се приготви почти всичко.
Най-добре е обаче сами да замесите тестото за козунаци.
- Ако не се откажете от тази идея, следва да си набавите качествени основни продукти - брашно и мая. Не експериментирайте с брашното, заложете на вече проверени и доказали се видове, за да сте сигурни, че козунаците ви ще се получат както трябва.
- Много е важно да не прекалите с брашното, тъй като готовият продукт ще стане твърд, още преди да успеете да го поднесете.
Много течната смес също не е подходяща, тъй като в такъв случай козунакът ще се превърне в безформено печиво. Намерете златната среда и замесете леко нелепкаво тесто.
Вложете цялото ви усърдие при замесването на козунаците и не забравяйте, че втасването е нужно да е три пъти: веднъж втасва квасът, след това готовото тесто и веднъж, когато го поставите във формата за печене.
Тестото е капризно, то не обича течението и влажността, предпочита топлото. Поради това то е нужно да втасва на сухо място при температура не по-ниска от 30 градуса.
Що се отнася до подправките, шафранът ще придаде жълт оттенък, а от кардамон, джинджифил, индийско орехче и канела тестото ще потъмнее. Може да използвате микс от ароматни подправки, но не бива да прекалявате с подобни допълнения.
Стафидите, захаросаните цитрусови корички и захаросаните плодове не са просто добавка, а задължителна част от козунака.
Стигнахме до изпичането и да започнем това, че фурната следва да е загрята до около 200 градуса. Позната хитрост е да се слага съд с гореща вода в долната й част, за да не прегаря козунакът.
Най-добре е да се използват разглобяеми форми, които предварително да се подмажат с олио и да се поръсят с брашно. Дъното на съда може да се покрие и с намазнен пергамент.
Избраната форма да се запълва до половината с тестото, а във фурната да се слага, едва когато то увеличи обема си с 3/4.
Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30 минути, 1 килограм - 45 минути, 1,5 килограма - 1 час, 2 килограма - час и половина.
Ако повърхността на козунака започне да прегаря, покрийте я.
Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби: продупчете с нея козунака и извадете, ако тя е суха, значи той е изпечен достатъчно.
Извадете внимателно пухкавата вкуснотия от формата, изчаквайки да се охлади малко.
Въпреки всички трикове, тънкости и съвети, казват, че вкусен козунак се получава, ако се изрече молитва, преди да се заемете с приготвянето му.
Весели великденски празници !
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари