Тънкости в приготвяне на козунаци за Великден, които сигурно не знаете

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тънкости в приготвяне на козунаци за Великден, които сигурно не знаете
Тънкости в приготвяне на козунаци за Великден, които сигурно не знаете
108985
Тънкости в приготвяне на козунаци за Великден, които сигурно не знаете
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Замесването и изпичането на вкусни и сполучливи козунаци не се отдава на всеки, поради това ви предлагаме да видите някои тънкости, свързани с тези важни процеси от приготвянето на традиционния великденски хляб, за да бъде той на ниво.

Готовото тесто, което се продава в хранителните магазини, безсъмнение е голямо улеснение за домакините и от него може да се приготви почти всичко.

Най-добре е обаче сами да замесите тестото за козунаци.

  • Ако не се откажете от тази идея, следва да си набавите качествени основни продукти - брашно и мая. Не експериментирайте с брашното, заложете на вече проверени и доказали се видове, за да сте сигурни, че козунаците ви ще се получат както трябва.
  • Много е важно да не прекалите с брашното, тъй като готовият продукт ще стане твърд, още преди да успеете да го поднесете.
Много течната смес също не е подходяща, тъй като в такъв случай козунакът ще се превърне в безформено печиво. Намерете златната среда и замесете леко нелепкаво тесто.
  • Вложете цялото ви усърдие при замесването на козунаците и не забравяйте, че втасването е нужно да е три пъти: веднъж втасва квасът, след това готовото тесто и веднъж, когато го поставите във формата за печене.
  • Тестото е капризно, то не обича течението и влажността, предпочита топлото. Поради това то е нужно да втасва на сухо място при температура не по-ниска от 30 градуса.
  • Що се отнася до подправките, шафранът ще придаде жълт оттенък, а от кардамон, джинджифил, индийско орехче и канела тестото ще потъмнее. Може да използвате микс от ароматни подправки, но не бива да прекалявате с подобни допълнения.
  • Стафидите, захаросаните цитрусови корички и захаросаните плодове не са просто добавка, а задължителна част от козунака.
  • Стигнахме до изпичането и да започнем това, че фурната следва да е загрята до около 200 градуса. Позната хитрост е да се слага съд с гореща вода в долната й част, за да не прегаря козунакът.
  • Най-добре е да се използват разглобяеми форми, които предварително да се подмажат с олио и да се поръсят с брашно. Дъното на съда може да се покрие и с намазнен пергамент.
  • Избраната форма да се запълва до половината с тестото, а във фурната да се слага, едва когато то увеличи обема си с 3/4.
  • Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30 минути, 1 килограм - 45 минути, 1,5 килограма - 1 час, 2 килограма - час и половина.
  • Ако повърхността на козунака започне да прегаря, покрийте я.
  • Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби: продупчете с нея козунака и извадете, ако тя е суха, значи той е изпечен достатъчно.
  • Извадете внимателно пухкавата вкуснотия от формата, изчаквайки да се охлади малко.
  • Въпреки всички трикове, тънкости и съвети, казват, че вкусен козунак се получава, ако се изрече молитва, преди да се заемете с приготвянето му.
  •  

    Весели великденски празници !

    Редактор: Ясен Чаушев
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft