Убийствено ябълково тирамису - лесно, ангелски нежно и супер вкусно
8 Февруари 2019
16372
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Всички ги обичаме - десертите, които се приготвят лесно от достъпни продукти, без печене, точене, рязане и т.н. Днешното ни предложение е точно такова.
То напомня на бисквитена торта с ябълки и на Тирамису , като е взело най-доброто и от двете.
Ябълково тирамису
Това удоволствие от бисквити и ябълки е просто невъзможно да се сгреши. Десертът има ненадминат вкус: ароматен пълнеж от ябълки, деликатен крем и хрупкави бисквитки вместо блат - ще си оближете пръстите. Ето ги и продуктите:
За пълнежа с ябълки
- 8 зрели ябълки
- 50 гр.захар
- 1/2 ч.л.канела
- около 400 мл вода
За крема
- 250 гр.сирене Маскарпоне
- 40 гр.захар
- 250 гр.извара
- 1 ч.л.есенция ванилия
- 100 гр.бита сметана
За основата
- 200 гр.твърди маслени бисквитки (в случая с подправки)
Как се приготвя:
- Измийте ябълките, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета.
- Прехвърлете ябълките в тиган или дълбока касерола и я сложете на котлона.
- Добавете захарта, половин чаена лъжичка канела и загрейте сместа.
- Постоянно разбърквайки, загрейте ябълките, докато се напоят с карамел.
- След това налейте водата и варете ябълките на слаб огън: трябва да омекнат.
- Свалете съда от огъня, оставете да се охлади съдържанието.
- След това намачкайте ябълките на каша.
- За крема поставете сиренето Маскарпоне в дълбока купа, добавете захар, ваниловата есенция и изварата. Разбийте с миксер до гладка смес.
- Прибавете сметаната (с всяко съдържание на мазнини (поне 15%)) и отново разбийте с миксер до меки връхчета.
- Разчупете 5-7 бисквитки на малки парченца и ги сложете в купа, след което ги счукайте с помощта на дъното на чаша.
- Сглобете тортата в правоъгълна форма.
- Сложете бисквитките на дъното на формата, намажете ги с ябълково пюре, а след това покрийте всичко с крем.
- Повторете слоевете, докато съставките свършат. Сложете няколко бисквитки върху последния слой крем, поръсете всичко с бисквитени трохи (вижте снимката).
- Покрийте формата с прозрачно фолио и поставете в хладилника поне за два часа.
Приятен апетит!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари