Ужасно много калории приемаме по Коледа-Вижте колко!

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Ужасно много калории приемаме по Коледа-Вижте колко!
13783
Източник: 24chasa.bg
Снимков материал: pixabay.com
Ужасно много калории приемаме по Коледа-Вижте колко!

Около 6000 калории на ден успяваме да натъпчем в стомаха си около Коледа. Това е 3 пъти повече от нормалното - очевидно няма как да е добро за здравето.

Защото не изразходваме енергия като за три дни, а напротив - излежаваме се и мързелуваме по-много повече от друг път. Диетолозите наричат празничното преяждане хранителен махмурлук, но етикетът е направо безобиден на фона на злините, които можем да си причиним с непрекъснатото ядене. Още повече през зимата, когато студът навън ни поощрява да се хвърляме безразборно на най-мазните, най-сладките и най-калорични деликатеси. Напомнянето, че лакомията е миг наслада в устата, а остава завинаги по бедрата,
може и да ни вразумява в делничните дни, но по празниците му отпускаме края.

Някак си не искаме да мислим, че всеки наднормени 3500 калории са равни на напълняване с килограм. И това не е единственото зло. Със сливането на закуските, обедите и вечерите и безкрайните наздравици с алкохол лесно можем да стигнем до спешния лекарски кабинет след Бъдни вечер и Коледа. Най-застрашени са хората, които нямат мярка. Но при безразборно ядене криза може да получат и постилите до този момент. Организмът им се е пренастроил на вегетариански тип метаболизъм, а отмяната на ограниченията го поставя на изпитание. Затова диетолозите препоръчват да се захранват по правилата, които спазват и гладувалите: малко видове храна на едно ядене и само една "нова". Смисълът е усвояването да се нуждае от един тип ензими, които да дават синхронни команди на органите. При няколко вида храна, и съответно различни ензими, се стига дори до противоречащи си процеси. Обмяната се затруднява и от храна, от която стомахът е отвикнал.

Двете изисквания са еднакво важни, въпреки че точно за Рождество Христово традициите са в разрез с препоръките. Как да сложиш поне 7 блюда на масата, макари и постни, и те да са от ограничен брой хранителни групи? Няма начин.
Аварийният изход е да опитаме по хапка от всичко, което обичаите диктуват, а едно от блюдата да изберем за основно и само от него да си позволим порция "за наяждане".
По същия начин може да ограничим риска от претоварване на стомаха и панкреаса на Коледа с първото вкусване на мръвката след постите. Нека да е само един вид - за предпочитане порция птиче месо, с отстранени видими тлъстини и големина до тесте карти.

Отвикналият на животински белтъчини и мазнини стомах ще приеме по-сговорчиво предизвикателството, ако е в комбинация със зеленчуци. По-добре е да преобладават суровите, но и задушените няма да навредят, стига да не прекалим със солта.
Ако сме склонни към разчупване на традициите, може да споделим избора на много държави в Европа и да приготвим за Рождество пълнена риба.

Ще си спестим проблеми и ако се вслушаме в съветите на диетолозите кои храни да не съчетаваме на едно сядане на масата. Принципът е заимстван от разделното хранене, но отделните школи видоизменят детайлите. Генералните им противоречия са дали може да се съчетават риба и кисело мляко, зеленчуци и прясно мляко и зеленчуци и плодове.
Универсалните правила са плодовете и сладките неща да се ядат на гладно или половин-един час преди ядене. Образно казано, да започваме не със супата, а с десерта. Важи за всеки ден, но е особено важно при обилно хранене като по празниците, защото спестява ферментацията на плодовете, ако бъдат смесени с храна, която се усвоява бавно.

Освен това повечето школи приемат, че стомахът, панкреасът и жлъчката се справят по-лесно, ако не се смесват белтъчините иъглехидратите
Преведено в неща за хапване, това са например пържолата и картофите, пуйката и плънката и с ориз, баницата със сирене и т.н. Обяснението на застъпниците на тази теза е, че за двата типа хранителни вещества са нужни отделни ензими за смилането им и те объркват организма с различни команди.

Пресечната точка имат диетолозите и в ограниченията за алкохола и газираните напитки. Приемливи са по 1-2 чаши вино, халба бира, шотче концентрат, но не и всичко това на едно сядане на масата. Освен всичко друго алкохолът обезводнява. Както и кафето и черният чай впрочем. Идеалните за "тежките" празнични дни напитки са водата и фрешовете.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft