3 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ стъпки при варене на ориз - пропуснете една и ще ядете лепкава каша, а не ориз!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
3 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ стъпки при варене на ориз - пропуснете една и ще ядете лепкава каша, а не ориз!
11416
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
3 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ стъпки при варене на ориз - пропуснете една и ще ядете лепкава каша, а не ориз!

Оризът се смята за едно от елементарните ястия, които всяка средностатистическа домакиня умее да приготвя. Да, обаче противно на това схващане, често пъти оризът не ни се получава така, както трябва - или ще е разкашкан, или пък ще "тропа", т.е.

остава недоварен.

Оказва се, че причината за тези неволи в кухнята са 3 задължителни стъпки при варене на ориза , които обикновено пропускаме (от незнание или бързане). А за да се получи едно ястие идеално, важна е технологията на приготвянето му.

Ето какви са основните стъпки при варене на ориз , през които задължително трябва да преминете:

изплакване ориз

• Оризът се изплаква и накисва

Важно е оризът да бъде изплакнат няколко пъти със студена вода. Две са причините, поради които тази стъпка не бива да се пропуска. Много от фирмите производители добавят талк към самия продукт, а другата причина е – да се отмие нишестето, което всъщност е виновник за залепването. По-старият ориз се накисва за половин час. Водата след това трябва много внимателно да се отцеди.

• Метод на готвене;

Най-разнообразни са начините, по които можете да си приготвите ориза. Абсорбирането, разбира се, е най-лесният от тях. Този метод е предпочитан, защото от вас не се изисква да правите нищо специално, освен да добавите точното количество вода. Тук обаче трябва да сте пределно наясно с точните пропорции ориз – вода. На една чаша дългозърнест ориз се слага до 1 – ¾ чаши вода.

перфектният ориз

• Оризът трябва да си почине.

Когато сготвите ориза, задължително го оставете да си почине. Около 12 минути са му нужни, за да абсорбира остатъчната вода. Освен това, оставяйки го да си почине под капак, влагата в тенджерата се разпределя равномерно и структурата на ориза се уеднаквява.

Може да готвите този продукт и в специална тенджера. Разбира се, това не е задължително, може да използвате и най-обикновен съд. Само не пропускайте да спазите тези 3 стъпки, които всъщност ще ви отведат към перфектно сготвен ориз.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft