2 литра вода (може и бульон - пилешки или зеленчуков)
сурова наденица (по желание - около 500 гр.)
червено зеле
3 моркова
3 глави червено цвекло
3 средно големи картофа
1 глава лук
2 домата (или около 225 гр. домати от консерва)
5 скилидки чесън
3 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
заквасена сметана - за поднасяне
Натрошете с вилица или нарежете наденицата в тиган и я запържете, докато изгуби розовия си цвят.
Напълнете тенджерка с 2 литра вода (бульон) и я оставете да заври. През това време накълцайте половин глава червено зеле на тънко. Щом водата заври, прибавете вътре зелето.
Настържете морковите и цвеклото и ги задушете в малко зехтин.
Нарежете лука на тънко и задушете и него.
Обелете и нарежете на кубчета картофите.
Сложете нарязаните зеленчуци и запържената наденица в тенджерата. Ако водата ви се стори малко, добавете още, така че да покрие продуктите. Оставете сместа да заври, след това намалете котлона. Варете на бавен огън, докато зеленчукът омекне.
През това време нарежете доматите и счукайте чесъна. Прибавете ги в супата и объркайте добре с дървена лъжица. Малко преди края на готвенето прибавете захарта (може да сложите количество според вкуса ви). Подправете със сол и черен пипер.
Готовата супа насипете в купички и поднесете с розичка заквасена сметана, а може и да объркате сметаната в готовата супа.