Някой вече си похапват от него на салатка със сланинка и ракийка, но други още не са го опитали и чакат да дойде Коледа, за да си приготвят нещо специално за празника.
Тук ви предлагаме една рецепта за баница с месо и кисело зеле, която да си приготвите за Коледните празници.
300 г кисело зеле
¾ чаша олио
200 г праз
400 г кайма
1 ч. л.
млян черен пипер на вкус
1 опаковка фини кори за баница от 500 г
2 яйца
Киселото зеле отцедете, нарежете на ситно и изплакнете със студена вода, за да не е твърде солено. След това пак отцедете и го поставете да се задушава във вода и малко олио. Оставете го на огъня, докато омекне и течността се изпари. Десетина минути преди да стане готово зелето добавете праза, тъй като на него му е нужно малко време да омекне.
Каймата поставете да се задуши в олио и вода, като разбърквате непрестанно, за да не стане на бучки. След като изври водата, оставете леко да се запържи единствено в мазнина. Добавете и нея при зелето. Забъркайте зелето, лука и каймата и поръсете с подправки на вкус – червен и черен пипер и още сол, ако е необходимо, тъй като зелето сме го измили и може да е станало безсолно. Нарежете 4 кори на тънки ленти и ги разбъркайте с 2 яйца, добавете към плънката и започнете да редите баницата.
Намажете дъното на тава с малко олио и върху него наредете 5 кори. Изсипете плънката и отгоре наредете останалата част от корите. Ако искате може да разпределите плънката на 2 или три места.
Намажете ги с олио и нарежете на парчета. Печете около 45-50 минути в умерена фурна до златисто. Поднесете баницата топла.
Рецепта: Спасова;/po-krasivi.net/