Оригиналността на тази рецепта се крие във факта, че след като смесите всички компоненти на тестото, то трябва да се получи течно, с консистенция, по-рядко от обичайното за сладкиши. Но след като тестото се пъхне в загрятата фурна, то ще започне да се дели на слоеве и поради това ще стане много меко и нежно. Затова този сладкиш често е наричан Умна Крем-пита . Това е така, защото всеки слой има собствено съдържание на мазнини и поради това се получава такова ефирен изпеченият сладкиш.
Ако вече сме ви заинтригували, ето необходимите продукти за вкусния Умен сладкиш :
Умен сладкиш
Продукти:
2 ч.ч.
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 с.л. вода
125 гр. масло
115 гр. брашно
ванилия на вкус
Приготвяне:
Отделете жълтъците от белтъците и ги сложете в различни купи. Смесете белтъците с щипка сол и разбийте до стабилна пяна. Солта помага за бързото разбиване на гъста пяна от белтък. Разбийте жълтъците със захар и вода, добавете разтопено масло, разбъркайте и добавете брашно.
Сега е време да добавите мляко към тестото. Ето един много важен момент - млякото трябва да е ТОПЛО! Добавяме мляко към тестото на части, като всеки път разбъркваме сместа до гладкост.
След като тестото се разбърка добре, бавно добавете белтъците, като разбъркате сместа. Тестото трябва да е рядко и добре разбъркано.
Намажете формата за печене с масло и поръсете с брашно, загрейте фурната до 180 градуса. Печете сладкиша за 1 час.
След като се охлади, нарежете на парчета и сервирайте.