2 яйца
30 гр. масло или маргарин
3 с.л. мед
3 с.л. прясно мляко
150 гр. захар
450 гр. фино брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
кора от един лимон
Плънка:
600 мл прясно мляко
6 супени лъжици грис
200 гр. захар
200 гр. масло или маргарин
1 чаена лъжичка екстракт ванилия
7-8 супени лъжици сладко от кайсии
Разбийте маслото, меда, яйцата, захарта, млякото и лимоновата кора (настъргана). Добавете брашното и омесете гладко тесто. Прехвърлете го на работния плот и дооформете на гладка топка. Увийте тестото в найлоново фолио и оставете да престои в продължение на най-малко 1 час. След това го разделете на 4 части и разточете от всяка по една кора. Включете фурната да се загрее на 200 градуса. На дъното на подходяща тавичка с размер приблизително 25x35 см. поръсете брашно. Прехвърлете първата кора в тавата, като изрежете излишното тесто с остър нож. Изпечете кората в предварително загрятата фурна 5-7 минути. С помощта на дълъг, тънък нож отделете кората от тавата и извадете върху хартия за печене, за да се охлади. По същия начин пригответе още три кори.
За крема: смесете гриса и захарта с малко мляко. Останалата част от млякото сложете на котлона да заври. Налейте в горещото мляко гриса на тънка струйка и варете, като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти. Свалете от огъня, добавете ванилията, разбъркайте добре, покрийте повърхността с найлоново фолио и го оставете да се охлади.
Разбийте на пяна маслото / маргарина, добавете охладения крем и разбийте сместа на гладък крем. В подходяща форма сложете първата кора, разпределете отгоре половината от крема, покрийте с втората кора, намажете със сладкото от кайсии, след което нанесете останалата част от крема и покрийте с последната кора. Притиснете питата с празната тава, а в нея поставете пакет макарони или друга подобна тежест и оставете сладкиша една нощ да поеме крема и да се отпусне и омекне.