Наближават зимните празници, които по традиция посрещаме с обредния хляб - погачата. Ако все още си нямате любима рецепта, ние ще ви споделим нашата Универсална рецепта за мека и ароматна погача - от замесването до оформянето, всичко стъпка по стъпка ще намерите в рецептата по-долу:
Универсална рецепта за погача
Продукти:
500 г брашно
20 г прясна мая
200 мл прясно мляко (при нужда може да добавите още малко)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
5 супени лъжици олио/масло
За намазване на тестото: 150 г масло
За намазване на погачата: жълтък + сусам за поръсване
Приготвяне:
Пресейте брашното и направете кладенче в средата, след това натрошете вътре маята, захарта и малко хладко мляко, след което оставете да се активира.
След това добавете сол, олио и останалото прясно мляко, след което замесете тесто. Омесете добре, за да получите гладко тесто, което да не залепва за купата. Оставете на топло да втаса.
Втасалото тесто се премесва върху набрашнен работен плот, разделя се на 5 равни части и от всяка се прави топка. Оставете ги да починат 10 минути.
Разточете всяка топка с размерите на чиния, четири от тях намажете с разтопено масло и ги наредете една върху друга и накрая наредете петата кора ненамазнена.
След това разточете всички заедно на по-голяма кора с диаметър 45 см, от ръба на която изрежете ринг с ширина около 2-3 см. Нарежете останалия кръг на 16 равни части/триъгълници.
Навийте триъгълниците на рула, но не като кифлички, а като следвате едната страна на триъгълника - като на снимката.
Нареждат се в намазнена тава с диаметър 26 см, с по-широката страна към стената на тавата.
Разрежете ринга на 4 равни части, направете малки охлювчета от тях и ги наредете в средата на погачата.
Оставете да втаса на топло, намажете с жълтък и поръсете със сусам.
Печете на 200 градуса, след което като покафенее, намалете на 180 градуса и печете до края около 45 минути.
Тестото можете да го замесите от вечерта, да го оформите, а на другия ден само да сложите да се пече.
В този случай се оставя да втаса в тавата, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилника на най-долния рафт.
На сутринта се изважда за около 30 минути на стайна температура, маже се с жълтък, поръсва се със сусам и става все едно току-що сте го омесили.
Тъй като тестото се замесва с мляко, при печене бързо придобива цвят, затова, когато покафенее малко и придобие цвят, сложете отгоре алуминиево фолио или хартия за печене, но не натискайте по никакъв начин тестото, след което продължете да печете.