Уникален бански тиквеник с локум - ето правилната плънка, за да се топи върху езика от точност и сладост!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Уникален бански тиквеник с локум - ето правилната плънка, за да се топи върху езика от точност и сладост!
Уникален бански тиквеник с локум - ето правилната плънка, за да се топи върху езика от точност и...
11988
Източник: culinarytourism.bg
Уникален бански тиквеник с локум - ето правилната плънка, за да се топи върху езика от точност и сладост!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази уникална рецепта за тиквеник идва от китното Банско, известно със своите кулинарни специалитети. За разлика от традиционния тиквеник , в плънката тук присъства и ароматен локум, който издига десерта до нови висоти на вкуса.

Насладете се на невероятния бански тиквеник с локум :

Бански тиквеник с локум

Продукти:

14 бр. готови фини кори за баница

1 кг настъргана тиква

1 ч.ч. орехи

1 кутия обикновен  локум

1 ч.ч.  /150гр./ захар

1 ч.ч. олио;

14 бр. обикновени бисквити

ЗА СИРОПА:

1 к.ч. прясно мляко

1 кафена чашка захар

40 гр. масло

Приготвяне:

Настърганата тиква се поставя в голям тиган с малко олио и се задушава до изпаряване на течността. Бърка с енепрестанно, за да не загори на дъното. Оставя се да изстине.

Разстилат се корите. 

Върху първата кора се ръси олио и се слага втората кора. Втората кора отново се намазва с олио, обилно се наръсва с тиква, поръсва се с 1 голяма супена лъжица захар, едро счукани орехи и 1 бр. настъргана обикновена бисквита. В началото на кората се слагат късове от локум и двете кори заедно се завиват на руло. Поставят се в предварително намаслена тава.

Действието се повтаря до изчерпване на корите.

Десертът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 40 минути.

Докато се пече тиквеникът, се приготвя сироп:

В малък и дълбок съд се поставя 1 кафена чашка прясно мляко, 1 кафена чашка захар, 40 гр. масло, ванилия.

Готовият тиквеник се залива с течността, покрива се с кърпа и се оставя да изстине. Тиквеникът омеква и се топи в устата.

Тази рецепта е от кулинарните тайни на известната банскалийка Райна Балева.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft