Уникалният шоколадов козунак на Божана от МастърШеф - ум да ти зайде от този разкош:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Уникалният шоколадов козунак на Божана от МастърШеф - ум да ти зайде от този разкош:
Уникалният шоколадов козунак на Божана от МастърШеф - ум да ти зайде от този разкош:
47085
Източник: monitor.bg
Уникалният шоколадов козунак на Божана от МастърШеф - ум да ти зайде от този разкош:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Продължаваме да ви представяме любимите рецепти за козунак на топ-кулинарите у нас. След козунака без месене на Катето Евро и звездната рецепта за козунак на Иван Звездев, днес е ред на Шоколадовия козунак на Божана Кацарова от МастърШеф.

Рецептата за шоколадова бабка е сред най-популярните по цял свят, а интерпретацията на Божана я прави уникална и много, много вкусна. Ето как да си я приготвите:

Шоколадова бабка от Божана Кацарова

Необходими продукти:

75 г прясно мляко

15 г мая

325 г брашно

1 яйце

55 г захар

щипка сол

60 г масло

1 буркан нутела (или шоколадова паста по желание)

150 г шоколадови калети (парченца шоколад)

100 г наситнени ядки

За захарния сироп:

80 г захар

60 г вода

шоколадова бабка

Начин на приготвяне:

„Рецептата за шоколадова БАБКА си “откраднах” при последното ми ходене до Ню Йорк, към днешна дата това си е цял бонус! Още повече, че това е печивото, което тотално може да ви откаже от скуката на простия козунак!“, пише ексцентричната и супер талантлива Божана Кацарова в личния си Фейсбук към рецептата за този сладкиш, която крещи СТОП на диетите.

Смесват се 15 г мая и 3 с.л. сухо мляко. При тях се добавят 75 мл мляко и захарта и се оставя да се активира. Отделно смесвате 325 г брашно с 1 яйце. Прибавяте шупналата мая и започвате да бъркате, като добавите и 1-2 щипки сол. Щом тестото е почти готово, се добавя маслото на стайна температура малко по малко. Готовото тесто се оставя за 24 часа в хладилника. То е меко и еластично. Ако месите в машина, отнема 5-6 мин.

На следващия ден пак се меси и се разточва на правоъгълник с размери педя на педя и половина. След това се завива със стреч фолио и се оставя в хладилник за още 8  до 12 часа.

Разточва се отново, като се пази правоъгълната форма. Намазва се богато с течен шоколад, след което се поръсва с шоколадови парченца, пекан, обикновени орехи или други ядки и се навива на руло, като леко се изтегля, за да стане дълго. Отрязва се парче от рулото с дължината на формата, в която ще печете. Това парче се разрязва още веднъж, но по дължина. Двете части се оплитат и се оставят да втасат. Пече се за около 30 минути  на 180 градуса без вентилатор. На 10-ата минута, щом хване коричка, се намазва хубаво отгоре със захарния сироп и се връща за още 20 минути във фурната, така не изсъхва и се запазва сочно отвътре.

шоколадов козунак Божана

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft