Без грам масло! Само извара, яйчни жълтъци и малко брашно - перфектната закуска за цялото семейство! Тези охлювчета могат да се дават на деца от една година без страх от алергии (към яйчния белтък).
Ето как се приготвят:
От сиренето/изварата се отделя около една четвърт настрана. Останалата част от сиренето се слага в купа, добавят се жълтъците и 1-2 супени лъжици захар (останалата захар е за плънката).
Ако желаете, тестото може да не е подсладено, а да сложите захар само в плънката.
Стрийте сиренето с жълтъците, докато стане гладка смес. Добавете содата за хляб (не я угасявайте, това ще направи сиренето). Разбъркайте и оставете да престои 3-5 минути.
Върху сиренето/изварата добавете брашното. Изсипвайте го бавно, като бъркате с лъжица. Когато стане трудно да се бърка, омесете тестото на ръка. Може да се наложи да добавите още брашно, в зависимост от маслеността на сиренето.
Готовото тесто оформете на на топка и сложете в хладилника в продължение на 1,5 часа.
Извадете охладеното тесто върху набрашнена повърхност и го разточете на кора с дебелина 3-5 мм. Половината от тестото намажете с предварително заделеното сирене. Тестото доста лесно се разпада, така че ако сиренето не е много меко, може да му добавите една супена лъжица заквасена сметана, мляко или дори вода, да го разбиете в отделна купа и след това да намажете върху тестото. Поръсете върху сиренето 1-2 с.л. захар (или объркайте захарта предварително със сиренето).
Покрийте половината тесто с плънка с ненамазаната половина.
Навийте на руло. Включете фурната на 220-230 градуса.
Отрежете от рулото дебели филийки и ги подредете върху покрита с хартия за печене тава на разстояние 2-3 см.
Печете в загрята фурна 20-25 минути.